Oficialii RM au inspectat Filarmonica Naţională. Vlogger basarabean: Nu s-a făcut niciodată mai nimic pentru cultura naţională

Maria Maevschi
25.09.2020

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a mers împreună cu prim-ministrul, Ion Chicu, cu ministrul Educaţiei, Culturii și Cercetării, Igor Sarov, și cu primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din capitală, care a fost grav afectată în urma incendiului de joi, 24 septembrie.

Potrivit şefului satului, edificiul Filarmonicii, construit în anul 1912, a suferit daune substanţiale: s-a prăbuşit acoperişul, a fost distrusă Sala mare de concerte, Sala mică a suferit deteriorări considerabile și nu poate fi vorba despre exploatarea în continuare a clădirii.

De comun acord cu prim-ministrul, Dodon a anunţat despre „deschiderea unui cont bancar special și despre lansarea unei campanii de renovare a Filarmonicii Naţionale sub egida Preşedintelui”, adăugând totodată, că ar fi fost deja contactat de sponsori care şi-ar fi „expus disponibilitatea de a acorda 1 milion de lei, sumă care va ajunge în zilele apropiate”.

La rândul său, şeful executivului a solicitat specialiştilor să realizeze cercetarea statică şi dinamică a locului incendiului pentru stabilirea circumstanţelor şi a cauzei producerii incendiului, dând asigurări că Guvernul va întreprinde toate măsurile necesare în sprijinul patrimoniului cultural.

Pe de altă parte, vloggerul Ion Andronache a scris într-un mesaj pe contul său de socializare că a fost pe scena Filarmonicii Naţionale, scenă pe care în copilărie şi adolescenţă a cântat, iar acum „acolo unde se vede cerul era sala, iar sub acoperişul prăbuşit obişnuiau să stea aşezaţi spectatorii”.

Acesta a mărturisit că a văzut-o pe directoarea Filarmonicii, doamna Bivol, cu ochii îndureraţi, adăugând că o cunoaşte de foarte mult timp, însă nu am găsit niciun cuvânt potrivit să-i spună. „Nici acum nu pot găsi”.

„L-am văzut şi pe prim-ministrul Chicu înconjurat de bodyguarzi. Am vrut să-i zic şi lui vreo două vorbe, însă el cu nimic nu este mai vinovat decât celelalte Guverne care au fost până acum, care n-au făcut niciodată mai nimic pentru cultura naţională, orchestra simfonică dar în special pentru acest edificiu. Din Filarmonică nu a rămas aproape nimic. Tot ce e mai important a ars. , a scris Andronache.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor