OMS, 37 de ţări lansează o alianţă pentru a partaja în comun resurse de luptă împotriva pandemiei

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (FABRICE COFFRINI / GETTY Images)

Treizeci şi şapte de ţări şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au cerut vineri o proprietate partajată a vaccinurilor, medicamentelor şi instrumentelor de diagnosticare pentru a combate pandemia virusului Wuhan în mod global, având în vedere că legile privind brevetele ar putea deveni o barieră pentru transmiterea materialelor necesare.

În timp ce iniţiativa, împinsă de ţările în curs de dezvoltare, denumită COVID-19 Technology Access Pool, a câştigat laude din partea unor organizaţii, inclusiv Médicins Sans Frontières, o alianţă a marilor companii farmaceutice a pus la îndoială faptul că efortul de a combate proprietatea intelectuală ar uşura cu adevărat accesul la medicamente.

Ţările în dezvoltare şi unele ţări mici se tem că ţările bogate care pompează resurse pentru a găsi vaccinuri - peste 100 de asemenea iniţiative curente - vor avea avantaje.

„Vaccinurile, testele, diagnosticul, tratamentele şi alte instrumente cheie în răspunsul la coronavirus trebuie să fie disponibile în mod universal ca bunuri publice globale”, a declarat Carlos Alvarado, preşedintele Costa Rica.

Iniţiativa, propusă iniţial în martie, urmăreşte să ofere o singură cale de administrare a cunoştinţelor ştiinţifice, a datelor şi proprietăţii intelectuale.

Pandemia virusului Wuhan a îmbolnăvit până în prezent peste 5,8 milioane de oameni şi a ucis mai mult de 360 de mii.

OMS a emis un „apel solidar la acţiune”, cerând altor părţi interesate să se alăture voluntar.

„OMS recunoaşte rolul important pe care îl joacă brevetele în alimentarea inovaţiei, dar acesta este un moment în care oamenii trebuie să aibă prioritate”, a declarat directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus în timpul unei şedinţe online.

Federaţia Internaţională a Asociaţiilor şi Producătorilor de Medicamente a ridicat îngrijorări cu privire la subminarea protecţiei privitoare la proprietatea intelectuală, despre care grupul a declarat că deja permite colaborarea care va fi necesară şi după terminarea pandemiei.

„Apelul solidar la acţiune” promovează un model cu dimensiuni unice, care nu ţine cont de circumstanţele specifice fiecărei situaţii, fiecărui produs şi fiecărei ţări”, a spus federaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe