OMS caută să redenumească variola maimuţei şi cere ajutorul publicului. Ce propuneri a primit până acum

Logo-ul OMS, agenţia de Sănătate a ONU
Logo-ul OMS, agenţia de Sănătate a ONU

De multe ori, numele bolilor sunt alese în spatele uşilor închise de către un comitet tehnic, dar de data aceasta Organizaţia Mondială a Sănătăţi (OMS) a decis să ceară ajutorul publicului în încercarea de a găsi un nou nume pentru variola maimuţei. Astfel, zeci de propuneri au fost făcute acum de o serie de contributori, inclusiv academicieni şi medici, informează Reuters.

Printre propunerile primite se numără şi TRUMP-22 sau Mpox dar şi nume tehnice precum OPOXID-22, prezentat de Jeremy Faust, medic de urgenţă de la Harvard Medical School.

Presiunea este în creştere pentru un nou nume pentru această afecţiune, în parte deoarece criticii spun că acesta este înşelător, întrucât nu maimuţele sunt gazda animală de origine a virusului. Un grup de oameni de ştiinţă de renume a scris un document de poziţie în iunie, solicitând o denumire care să fie "neutră, nediscriminatorie şi non-stigmatizantă", pe fondul temerilor că numele poate fi folosit într-un mod rasist.

Până în acest an, variola maimuţei s-a răspândit în principal doar într-un grup de ţări din Africa Centrală şi de Vest.

"Este foarte important să găsim un nou nume pentru variola maimuţei, deoarece aceasta este cea mai bună practică pentru a nu crea nicio ofensă la adresa unui grup etnic, a unei regiuni, a unei ţări, a unui animal etc.", a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a OMS, Fadela Chaib.

"OMS este foarte preocupată de această problemă şi dorim să găsim un nume care să nu fie stigmatizant", a adăugat ea, fără a da un termen.

Una dintre cele mai populare propuneri de până acum este Mpox, înaintată de Samuel Miriello, directorul unei organizaţii pentru sănătatea bărbaţilor, RÉZO, care foloseşte deja acest nume în campaniile sale de sensibilizare din Montreal, Canada.

"Când elimini imaginea maimuţei, oamenii par să înţeleagă mai repede că există o urgenţă care trebuie luată în serios", a declarat el pentru Reuters.

O altă propunere, TRUMP-22, părea să facă referire la fostul preşedinte american Donald Trump, deşi autorul său a spus că acesta înseamnă "Toxic Rash of Unrecognized Mysterious Provenance of 2022" (Eczemă Toxică de Provenienţă Necunoscută Misterioasă din 2022).

Anterior, fuseseră postate propuneri care ironizau comunitatea gay, dar au fost ulterior eliminate de pe site-ul OMS.

OMS are mandatul de a atribui nume noi bolilor existente în cadrul Clasificării Internaţionale a Bolilor. Aceasta a redenumit deja variantele virusului variolei maimuţei, schimbându-le din regiuni africane în numere romane.

OMS a declarat că atunci când va alege din noianul de propuneri va ţine cont de "validitatea lor ştiinţifică, acceptabilitatea lor, pronunţabilitatea lor (şi) dacă pot fi folosite în diferite limbi".

"Sunt sigur că nu vom ajunge la un nume ridicol", a declarat Chaib.

Variola maimuţei a fost descoperită pentru prima dată în 1958 şi numită după primul animal care a prezentat simptome. OMS a declarat luna trecută epidemia actuală ca fiind o urgenţă de sănătate publică, după ce a raportat peste 32.000 de cazuri din peste 80 de ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură