OMV şi Gazprom sfidează UE: Construcţia părţii austriece a South Stream începe în 2016

Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad
Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Şefii Gazprom şi OMV au semnat marţi la Viena, în prezenţa lui Vladimir Putin, un controversat contract pentru construirea gazoductului South Stream, ce va aduce gaze naturale din Rusia în Austria prin sudul Europei, evitând actuala rută de transport care traversează Ucraina.

În ciuda declaraţiilor sforăitoare ale UE privind independenţa energetică a Europei, contractul a fost semnat de directorul grupului energetic rus Gazprom, Alexei Miller, şi de omologul său de la OMV, Gerhard Roiss, cu ocazia vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Austria. Acordul prevede înfiinţarea unei companii mixte, care va fi responsabilă pentru construirea secţiunii din Austria a conductei South Stream, informează Focus Energetic.

Deşi Comisia Europeană a anunţat în mod oficial că proiectul South Stream nu respectă regulile UE privind concurenţa, CEO-ul OMV, Gerhard Roiss, a contrazis poziţia oficială a UE. În cadrul unei conferinţe de presă, Roiss a declarat că „Europa are nevoie de gazul rusesc” şi va avea nevoie de şi mai mult gaz rusesc în viitor, căci „producţia europeană de gaz e în declin”.

„Construirea secţiunii din Austria a conductei South Stream, planificată pentru 2016 şi care va livra gaze naturale din 2017, îndeplineşte deplin legislaţia Uniunii Europene”, a mai declarat Gerhard Roiss.

La rândul său, directorul grupului energetic rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat că discută aproape zilnic cu comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, privind South Stream: „Rezolvăm problemele imediat ce apar, iar acum problema construcţiei South Stream va fi rezolvată“, a apreciat şeful Gazprom.

Reamintim că pe fundalul escaladării conflictelor din estul Ucrainei, la începutul acestei luni, Comisia Europeană a solicitat Bulgariei să-şi suspende lucrările la South Stream până când proiectul va respecta toate reglementările prevăzute de al Treilea pachet energetic al UE, care interzice ca transportul, extracţia şi vânzarea hidrocarburilor să fie realizate de una şi aceeaşi companie, cum era cazul Gazprom în cadrul acestui proiect, până ce OMV „a sărit” să încheie un parteneriat cu Gazpromul, lovind astfel în raţiunile UE de a declara South Stream-ul neconform cu reglementările comunitare.

Menţionăm că Guenther Oettinger, susţinător al parteneriatului UE - Rusia, a precizat că proiectul South Stream nu este anulat, ci oprit, până când se va ajunge la înţelegere legală comună între Bulgaria şi Uniunea Europeană. „Această decizie de investiţii reprezintă o investiţie în securitatea furnizării gazelor naturale spre Europa”, a afirmat Gerhard Roiss.

La rândul său, Alexey Miller a declarat că „proiectul South Stream este susţinut de marile companii energetice europene", iar acordul cu OMV marchează un pas important în consolidarea acestui nou traseu Trans-European de transport al gazelor."

Gazoductul South Stream are un cost estimat de 40 de miliarde de dolari şi este proiectat să se întindă pe o lungime 2.446 km, începând din Rusia via Marea Neagră, până în Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Austria, o altă ramură urmând să ajungă în Italia şi Grecia.

Secţiunea din Austria a conductei South Stream ar urma să aibă o capacitate de până la 32 de miliarde de metri cubi pe an, ajungând până în oraşul Baumgarten, unde există un important hub pentru gazele naturale.

Acţionarii South Stream sunt Gazprom (50%), Eni – Italia (20%), Wintershall – Germania şi EDF – Franţa (câte 15% fiecare).

Grupul austriac OMV este, în România, acţionar majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, BERD 2,03%, iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.