ONG-uri de media: În R. Moldova, jurnaliştii nu se simt în siguranţă

(Captură Foto)

Organizaţii neguvernamentale de media din R. Moldova condamnă agresiunile, intimidările, acţiunile cu caracter violent la adresa jurnaliştilor manifestate în cadrul evenimentelor din 7-9 iunie de către participanţii la protestele organizate de Partidul Democrat şi solicită ambasadelor, instituţiilor internaţionale acreditate la Chişinău să ia act de abuzurile raportate.

„Aducem la cunoştinţa organizaţiilor internaţionale de media - Reporteri fără Frontiere, Freedom House, IFEX, SEEMO, SEEMP - că în R. Moldova cazurile de agresare a jurnaliştilor s-au multiplicat în ultimul timp, iar reprezentanţii mass media se simt în nesiguranţă în exercitarea profesiei lor. Condamnăm cu vehemenţă bruscarea jurnaliştilor şi acţiunile de violenţă îndreptate împotriva lor”, se arată într-o declaraţie a organizaţiilor în care sunt enumerate peste zece cazuri de agresare a reporterilor, în timp ce se aflau pe teren pentru a se documenta şi a informa cetăţenii.

De menţionat că luni, 10 iunie, un grup de jurnalişti au părăsit în semn de protest, conferinţa de presă a veteranilor războiului de pe Nistru manifestându-şi astfel dezacordul faţă de comportamentul agresiv al veteranului Mihai Balan care în timpul evenimentelor din 7-9 iunie a bruscat fizic şi verbal jurnaliştii, în spatele clădirii Parlamentului şi în faţa Ministerului de Interne, împiedicându-i să-şi facă meseria.