ONG-uri şi societatea civilă despre declaraţiile ASPA: Spectacol menit să acopere cheltuirea ilegală a milioane de euro din fonduri publice

Răzvan Băncescu - A.S.P.A.
Răzvan Băncescu - A.S.P.A. (Facebook)

Organizaţia Vier Pfoten solicită coordonatorului ASPA Răzvan Băncescu dovezi clare pentru acuzaţiile făcute, privind exportul animalelor de către ONG-uri pentru zoofilie şi testări medicale, afirmând că, în lipsa acestora, îl va da în judecată.

“Ca urmare a acuzaţiilor extrem de grave lansate de un reprezentant al Autorităţii pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor din Bucureşti (ASPA), organizaţia VIER PFOTEN solicită oficial Primăriei Municipiului Bucureşti să facă publice dovezile pe care acest angajat din subordinea sa susţine că le deţine. VIER PFOTEN consideră inacceptabil ca un funcţionar al statului să lanseze acuzaţii false şi să apeleze la metode îndoielnice, precum prezentarea de fotografii şocante, cu scopul de a deturna atenţia de la cheltuieli nejustificate de milioane de euro din bani publici.”, se arată în comunicatul fundaţiei de protecţie a animalelor.

Reamintim că în cursul zilei de joi, 15 ianuarie 2015, coordonatorul de proiect A.S.P.A., Răzvan Băncescu, a acuzat persoanele implicate în campaniile de adopţii şi ONG-urile de trafic ilegal de câini şi exportul acestora în scopul vânzării animalelor către reţelele de zoofilie şi pentru testări medicale. Fotografiile proveneau de pe Internet, de pe site-urile de profil, însă fără o legătură directă cu adopţiile internaţionale din România. Totodată, acesta a afirmat despre societatea civilă implicată în protecţia şi drepturile animalelor, că sunt cetăţeni cu cazier penal, denumindu-i o “ grupare” care ne-ar duce la ideea de terorism.

În comunicatul de presă al fundaţiei Vier Pfoten, aceştia afirmă că dacă Răzvan Băncescu era conştient şi avea probe faţă de acest număr uriaş de câini exportaţi pentru zoofilie, de ce nu s-a adresat instituţiilor de stat abilitate. Poliţia şi ANSVSA, şi chiar le solicită acestora să se autosesiseze şi să preia aceste dovezi de la ASPA pentru a demara investigaţii.

Mai departe susţin că în Germania, zoofilia a fost interzisă prin lege din 2012, iar în Danemarca guvernul a pregătit un proiect legislativ pentru interzicerea acestor practici, astfel că nu s-ar justifica declaraţiile reprezentantului primăriei.

”Am urmărit ieri cu stupoare înregistrarea acestui spectacol ieftin oferit de Răzvan Băncescu în faţa presei. Nu am putut identifica nici măcar o dovadă concretă în declaraţiile lui. Singurele sale argumente au fost o serie de fotografii şocante copiate de pe Internet, fără să demonstreze vreo legătură între acestea şi salvatorii de animale din România. E o tehnică binecunoscută de a-ţi demoniza adversarii pentru a acoperi probleme grave din propria curte. O simplă privire asupra măreţelor realizări din bilanţul ASPA relevă discrepanţe inexplicabile între cifrele trecute acolo şi realitate. Conducerea ASPA a cheltuit sume enorme, de ordinul milioanelor de euro, pe care trebuie acum să le justifice, inclusiv în faţa DNA, unde i s-a deschis dosar penal”, a declarat Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fără Stăpân VIER PFOTEN.

Replica societăţii civile vine din partea Grupului Social pentru Apărarea Drepturilor Animalelor acuzat că ar avea membrii componenţi cetăţeni cu cazier penal:

„În urma vizionării conferinţei de presă susţinută de reprezentatul A.S.P.A., Răzvan Băncescu, am luat notă cu surprindere şi indignare de ultimele declaraţii, inacceptabile din partea unor autorităţi ca P.M.B. şi A.S.P.A., conform cărora membrii Grupului Social pentru Apărarea Drepturilor Animalelor ar avea caziere cu condamnări definitive. Modul în care acesta ne-a calificat ca fiind “o grupare”, încercând să facă o asociere cu terorismul, este aberant şi arată modul în care P.M.B. alege să trateze societatea civilă.

Solicităm oficial Primăriei Municipiului Bucureşti să facă public dezminţire sau să arate dovezi în sensul celor afirmate de către angajatul din subordinea sa. În caz contrar, membrii grupului îl vor acţiona în judecată.

Membrii Grupului Social A.D.A. sunt reprezentanţi ai societăţii civile, din diferite categorii profesionale (studenţi, profesori, jurnalişti, jurişti, economişti, medici, literaţi, ingineri, artişti şi multe altele), preocupaţi şi implicaţi în ceea ce priveşte modul civilizat de viaţă în Bucureşti şi bunele relaţii între administraţie şi cetăţeni. "În această calitate, activăm voluntar şi susţinem rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, într-un mod uman, civilizat şi eficient. Precizăm că nu dorim în nici un caz perpetuarea existenţei lor în spaţiul urban, dar nu putem fi de acord nici cu modul păgubos, abuziv, barbar şi, în mare măsură, ilegal în care se acţionează actualmente în acest sens.”

Aceştia îl acuză pe Băncescu că nu-i pasă de cheltuirea banului public, dovadă fiind zecile de dosare penale la adresa lui şi abuzurile Poliţiei Locale, subordonată Primăriei Capitalei, prin amenzile date cetăţenilor.

“A.S.P.A. a încălcat flagrant legea prin ignorarea deciziei Curţii de Apel de Bucureşti de a suspenda normele de aplicare a Legii 258/2013 – în baza faptului că normele şi legislaţia sunt contradictorii: legea spune că doar ONG-urile şi angajaţii ASPA pot face capturări, pe când normele suspendate le permiteau folosirea de hingheri din firme private. Astfel că toate acţiunile la care face referire Băncescu, acestea fiind o “problemă ” în efectuarea şi continuarea programului A.S.P.A. (ilegal, ţinem să reamintim), au fost legitime din partea societăţii civile. Conflictul generat astfel a escaladat şi prin faptul că Poliţia Locală acţionează ca organ de represiune împotriva societăţii civile la ordinele primarului Oprescu, dobândind astfel un caracter de grup infracţional organizat. Aceste amenzi de care pomeneşte Băncescu sunt date de Poliţia Locală, nu de Poliţia aparţinând M.A.I. Trebuie înţeles că toate procesele verbale de contravenţie se supun Ordonanţei nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu excepţia acelora care sunt reglementate de legi speciale. În marea lor majoritate aceste procese verbale au fost întocmite prost, lipsind de multe ori o parte din condiţiile impuse de lege pentru completarea lor. Acestea au fost aduse la cunoştinţa celor amendaţi în termen de luni de zile de la presupusele incidente, lipite pe uşile apartamentelor sau la avizierul blocului unde aceştia locuiesc. Aceste lucruri fac ca ele să fie lovite de NULITATE ABSOLUTĂ. Vă stăm la dispoziţie oricând cu situaţia dosarelor.” se spune în comunicat

Grupul A.D.A. a dorit să reamintească conflictele care au avut loc între angajaţii Primăriei Capitalei şi societatea civilă începând cu sfârşitul lunii iunie 2014:

“Am arătat în nenumărate rânduri, chiar şi la conferinţele de presă, că Primăria Capitalei şi A.S.P.A. se fac vinovate de încălcarea flagrantă a legii, prin ignorarea hotărârii a doua Curţi de Apel (Bucureşti şi Braşov); degradarea fără precedent a imaginii ţării noastre în lume, România fiind percepută în prezent ca „rana sângerândă a Europei”; modul barbar, abuziv şi ilegal în care sunt capturaţi câinii fără stăpân; modul în care ecarisajele A.S.P.A. gestionează câinii pe care îi capturează (lipsa personalului medical calificat la preluarea câinilor, maltratarea şi neacordarea de ajutor medical, condiţiile insalubre, supraaglomerarea adăposturilor şi înfometarea câinilor, uciderea câinilor cu substanţe interzise); lipsa unei campanii de adopţie a câinilor fără stăpân din partea A.S.P.A. şi a Primăriei Capitalei; lipsa de transparenţă a A.S.P.A. şi lipsa unei baze de date care să reflecte numărul real al câinilor capturaţi daţi spre adopţie şi ucişi ; numeroasele cazuri de furt şi tentative de furt de câini cu stăpân de către angajaţii A.S.P.A.; deturnarea banilor publici prin firmele private care capturează câinii la preţuri umflate – 219 lei T.V.A. /câine capturat ; numeroasele acte de agresiune din partea hingherilor asupra activiştilor pentru drepturile animalelor în frunte cu Razvan Băncescu care a provocat cu deliberare un accident de circulaţie soldat cu victime (inclusiv o minoră), şi imediat după aceea a declanşat din proprie iniţiativă o încăierare incalificabilă cu un grup de tineri.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne