ONU: Ambele părţi implicate în războiul din Ucraina au aplicat "tortură şi rele tratamente", inclusiv prizonierilor

Soldaţi ruşi patrulează în porţiunea distrusă a uzinei de oţel Ilici din oraşul ucrainean Mariupol
Soldaţi ruşi patrulează în porţiunea distrusă a uzinei de oţel Ilici din oraşul ucrainean Mariupol (Getty Images)

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat, marţi, cu ocazia prezentării noului raport al biroului său cu privire la situaţia drepturilor omului în Ucraina în contextul războiului, că ambele părţi ale conflictului au încălcat normele internaţionale aplicabile în timp de război, deşi forţele ruse au făcut acest lucru la o scară mult mai gravă.

Potrivit comisarului, până la data de 3 iulie, biroul său a documentat uciderea sau rănirea a peste 10.000 de civili pe teritoriul Ucrainei, adăugând că din cele 4.889 de decese confirmate, 335 erau copii.

“În plus, continuă să existe rapoarte îngrozitoare privind tortura şi relele tratamente aplicate de ambele părţi, inclusiv prizonierilor de război, fără a se înregistra progrese semnificative în ceea ce priveşte tragerea la răspundere a celor responsabili. Echipa mea a verificat 28 de cazuri de violenţă sexuală legată de conflict, inclusiv cazuri de viol, viol în grup, tortură, dezbrăcare forţată în public şi ameninţări cu violenţa sexuală. Majoritatea cazurilor au fost comise în zonele controlate de forţele armate ruse, dar au existat şi cazuri comise în zonele controlate de guvern”, a mai susţinut Bachelet.

“Persistă preocupările legate de ucideri ilegale, inclusiv execuţiile sumare. Din ce în ce mai multe dovezi oferă Biroului meu motive rezonabile de a crede că forţele armate ruse au comis încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar în această privinţă. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi Poliţia Naţională ar fi arestat peste o mie de persoane suspectate că sprijină forţele armate ruse şi grupurile armate afiliate.

Ne exprimăm îngrijorarea că este posibil ca arestările să nu fi fost efectuate în conformitate cu obligaţiile internaţionale ale Ucrainei în materie de drepturile omului”, se mai arată în declaraţia comisarului.

În continuare, redăm principalele remarci făcute de Bachelet

Raportul conţine constatări şi recomandări cu privire la impactul conflictului asupra situaţiei drepturilor omului, unele dintre acestea fiind împărtăşite anterior de Biroul meu atât în cadrul acestui Consiliu, cât şi în alte părţi.

Constatările se bazează pe informaţiile colectate de Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina în timpul a 11 vizite pe teren, vizite la trei locuri de detenţie şi 517 interviuri cu victime şi martori ai încălcărilor drepturilor omului, precum şi pe alte surse de informaţii.

Biroul meu a menţinut o prezenţă neîntreruptă în Ucraina din 2014 şi ne sporim prezenţa în această ţară.

Şi, deşi nu ni s-a oferit încă acces pe teritoriul ocupat de forţele armate ruse, documentăm încălcări ale legislaţiei internaţionale privind drepturile omului şi ale dreptului internaţional umanitar (DIU) comise de toate părţile şi ne menţinem angajamentul deplin de a monitoriza situaţia drepturilor omului pe întreg teritoriul Ucrainei.

Numărul mare de victime civile şi amploarea distrugerilor şi a pagubelor provocate infrastructurii civile continuă să ridice îngrijorări semnificative cu privire la faptul că atacurile desfăşurate de forţele armate ruse nu au respectat dreptul internaţional umanitar.

Deşi la o scară mult mai mică, se pare, de asemenea, că nici forţele armate ucrainene nu au respectat pe deplin dreptul internaţional umanitar în zonele estice ale ţării.

Până la data de 3 iulie, am documentat peste 10 000 de morţi sau răniţi în rândul civililor din întreaga Ucraină, 335 de copii numărându-se printre cele 4.889 cazuri documentate de decese.

Subliniez faptul că cifrele reale sunt probabil mult mai mari.

Cele mai multe decese au fost cauzate de utilizarea armelor explozive în zonele populate.

Au fost folosite în mod repetat bombardamente de artilerie grea, cum ar fi sistemele de rachete cu lansare multiplă, precum şi rachete şi lovituri aeriene, inclusiv arme care pot transporta muniţii cu dispersie.

Cu toate că numărul de victime civile cauzate de utilizarea unor astfel de arme este incontestabil, forţele armate ruse au continuat să opereze în acelaşi mod - cu consecinţe previzibile asupra populaţiei civile şi a infrastructurii acesteia.

Amplasarea obiectivelor militare în apropierea obiectelor civile şi utilizarea scuturilor umane de către ambele părţi la conflict - aşa cum a fost documentat, de exemplu, în cazul unui centru de îngrijire din Stara Krasnianka (regiunea Luhansk) - ridică, de asemenea, motive de îngrijorare.

Deplasarea în masă a populaţiei civile - inclusiv a peste 8 milioane de persoane în interiorul ţării - a avut un impact disproporţionat asupra femeilor, copiilor, persoanelor în vârstă şi persoanelor cu handicap.

Persistă preocupările legate de omorurile ilegale, inclusiv execuţiile sumare. Din ce în ce mai multe dovezi oferă Biroului meu motive rezonabile de a crede că forţele armate ruse au comis încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar în această privinţă.

Începând cu 15 mai 2022, peste 1.200 de cadavre ale civililor au fost recuperate numai în regiunea Kiev, iar Biroul lucrează la coroborarea a peste 300 de acuzaţii de ucideri comise de forţele armate ruse în situaţii care nu au avut legătură cu luptele active.

Detenţia arbitrară a civililor a devenit, de asemenea, larg răspândită pe teritoriul controlat de forţele armate ruse şi de grupurile armate afiliate. În ciuda restricţiilor privind accesul, am documentat 270 de cazuri de detenţie arbitrară şi dispariţie forţată. Opt dintre victime au fost găsite moarte.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi Poliţia Naţională ar fi arestat peste o mie de persoane suspectate că sprijină forţele armate ruse şi grupurile armate afiliate. Ne exprimăm îngrijorarea că este posibil ca arestările să nu fi fost efectuate în conformitate cu obligaţiile internaţionale ale Ucrainei în materie de drepturile omului.

În plus, continuă să existe rapoarte îngrozitoare privind tortura şi relele tratamente aplicate de ambele părţi, inclusiv prizonierilor de război, fără a se înregistra progrese semnificative în ceea ce priveşte tragerea la răspundere a celor responsabili.

Suntem, de asemenea, îngrijoraţi de acuzaţiile confirmate de recrutare forţată de către grupuri armate afiliate Rusiei la sfârşitul lunii februarie 2022, în Doneţk şi Lugansk.

Echipa mea a verificat 28 de cazuri de violenţă sexuală legată de conflict, inclusiv cazuri de viol, viol în grup, tortură, dezbrăcare forţată în public şi ameninţări cu violenţa sexuală. Majoritatea cazurilor au fost comise în zonele controlate de forţele armate ruse, dar au existat şi cazuri comise în zonele controlate de guvern.

Amploarea încălcărilornu este clară încă, având în vedere ostilităţile active, accesul limitat la servicii, deplasările în masă şi stigmatizarea persistentă, supravieţuitorii nefiind adesea dispuşi sau capabili să raporteze astfel de infracţiuni. În acest context, salut recenta ratificare de către Ucraina a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Am documentat 17 cazuri de decese ale jurnaliştilor şi au fost înregistrate 14 cazuri de jurnalişti răniţi.

În Crimeea, noua legislaţie reduce spaţiul deja limitat de exprimare a opiniilor divergente. Sunt documentate 41 de cazuri de urmărire penală a rezidenţilor din Crimeea pentru “discreditare” sau “apel la obstrucţionarea” forţelor armate ruse.

Mai multe instituţii media au fost blocate, iar autorităţile ruse au restricţionat accesul la site-urile web care abordează aspecte legate de drepturile omului şi de dreptul internaţional umanitar.

Ne aflăm din nou într-un moment critic, în condiţiile în care devastarea din Ucraina şi impactul de dincolo de graniţele sale continuă să se extindă, zi de zi.

În numele tuturor victimelor acestui război fără sens, crimele, tortura, detenţiile arbitrare trebuie să înceteze.

Părţile implicate în conflict trebuie să asigure respectarea deplină a obligaţiilor care le revin în temeiul drepturilor internaţionale ale omului şi al dreptului internaţional umanitar şi să se angajeze să protejeze fiecare civil şi fiecare persoană ce este "hors de combat".

Încurajez comunitatea internaţională să-i sprijine pe cei care lucrează cu supravieţuitorii violenţei sexuale, ai torturii sau ai relelor tratamente, în special în oraşele mai mici şi în zonele rurale.

Totodată, îndemn părţile să asigure accesul confidenţial neîngrădit al Biroului meu şi al observatorilor independenţi la toate locurile de detenţie, inclusiv acolo unde se află prizonierii de război.

Şi nu pot sublinia îndeajuns de mult necesitatea ca ambele părţi să asigure anchete eficiente şi în timp util cu privire la toate acuzaţiile de încălcare a dreptului umanitar internaţional şi a drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe