ONU cere un ultim efort pentru a reduce mortalitatea maternă şi infantilă

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. (Jure Makovec / AFP / GettyImages)

Lumea a reuşit să scoată milioane de persoane din sărăcie extremă şi a salvat milioane de vieţi prin tratamente medicale, însă este nevoie de un ultim efort pentru a reduce mortalitatea maternă şi infantilă, relevă raportul anual al ONU, prezentat luni şi citat de DPA.

În evaluarea sa pe 2014 privind gradul de îndeplinire a Celor opt obiective de dezvoltare al mileniului adoptate de liderii mondiali în 2000 cu scopul de a fi finalizate până în 2015, ONU precizează că, la nivel global, a fost respectată ţinta de a reduce la jumătate procentul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă.

Lumea a reuşit să reducă disparitatea dintre băieţi şi fete în ceea ce priveşte educaţia universală, ar urma sa depăşească ţintele privind combaterea malariei şi tuberculozei şi accesul la tratament împotriva HIV şi este în grafic în privinţa obiectivului de reducere a foametei.

În schimb, obiectivele de reducere a mortalităţii materne şi infantile şi de creştere a accesului la salubritate riscă să nu fie îndeplinite până în 2015, se menţionează în raport.

Unul din patru copii la nivel mondial este subdezvoltat, iar 300.000 de femei mor în fiecare an din cauze legate de sarcină şi naştere, mai precizează ONU.

La nivel mondial, 58 de milioane de copii de şcoală primară nu sunt înscrişi într-o formă de învăţământ, jumătate dintre ei locuind în zone afectate de conflicte.

Chiar dacă peste un sfert din populaţia lumii a obţinut acces la condiţii de salubritate îmbunătăţite începând din 1990, cel puţin un miliard de oameni - dintre care majoritatea locuiesc în sudul Asiei şi Africa Subsahariană - sunt nevoiţi să îşi facă în continuare nevoile în aer liber, notează raportul.

Documentul conţine date culese în perioada 2010-2014 de către aproape 30 de agenţii internaţionale sau ale ONU.

'Pentru cei marginalizaţi şi vulnerabili dintr-o societate, excluziunea socială şi discriminarea se numără printre cele mai mari obstacole de depăşit', a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Un grup de lucru format din reprezentanţi ai ONU, ai agenţiilor internaţionale şi ai statelor membre se ocupă de obiectivele de după 2015, pentru un raport ce este de aşteptat să fie prezentat în septembrie Adunării Generale a ONU.

Noile obiective - ce ar avea ca termen limită estimat anul 2030 - ar urma sa acopere domenii cum ar fi eradicarea sărăciei, oferirea unei educaţii de calitate, drepturi mai mari pentru femei, garantarea accesului la justiţie, reducerea inegalităţii şi combaterea schimbărilor climatice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe