ONU - paralizat ca întotdeauna. Rusia izolată în Consiliul de Securitate al ONU

Consiliului de Securitate al ONU.
Consiliului de Securitate al ONU. (DON EMMERT/AFP/Getty Images)
P. P.
15.03.2014

Referendumul pe tema alipirii Crimeei la Rusia este considerat de ilegal de către 13 membri ai Consiliului de Securitate, iar China, aliatul tradiţional al Moscovei, s-a abţinut de la vot.

Rezoluţia propusă de către Statele Unite a fost respinsă prin dreptul de veto al Rusiei, totuşi votul de sâmbătă dimineaţă, programat cu o zi înainte de referendum, arată opoziţia cu care se va confrunta Moscova dacă va anexa Crimeea.

Dacă ar fi fost aprobată, rezoluţia ar fi reafirmat susţinerea Consiliului de Securitate al ONU pentru ”suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei, şi ar obligat ambele părţi să urmeze o cale diplomatică pentru soluţionarea conflictului.

De asemenea, dacă Rusia nu se opunea, referendumul de duminică ar fi fost declarat ”invalid şi incapabil să formeze vreun fundament în schimbarea statusului Republicii Autonome Crimeea”. În ultimele două săptămâni, Consiliul de Securitate a desfăşurat şase întâlniri pe tema Ucrainei însă nu a fost capabil să ia vreo măsură din cauza Rusiei.

Rezoluţia avea ca scop să arate ”proporţia în care va fi izolată Rusia dacă nu urmăreşte o cale paşnică”, a precizat ambasadorul Statelor Unite, Samantha Power.

Vineri, negocierile dintre Secretarul de Stat american, John Kerry, şi ministrul de externe rus, Serghey Lavrov, au rămas fără nici un rezultat. În timpul negocierilor, preşedintele american, Barack Obama, a avertizat Rusia că va suferi ”costuri” dacă această cale va eşua.

Rezultat referendumului de duminică se ştiu deja, a precizat Kerry, care a îndemnat apoi parlamentul de la Kremlin să refuze anexarea Crimeei .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor