ONU şi SUA condamnă „atacul terorist” comis joi asupra ambasadei ruse la Damasc

Siria, zona de conflict Alep, 17 noiembrie 2013.
Siria, zona de conflict Alep, 17 noiembrie 2013. (KARAM AL-MASRI / AFP / Getty Images)
P. P.
29.11.2013

Statele Unite împreună cu Organizaţia Naţiunilor Unite condamnă „actul de terorism” de joi, asupra ambasadei ruseşti din Damasc, atunci când un proiectil explozibil a lovit clădirea misiunii diplomatice iar un altul a nimerit gardul din vecinătate.

În urma atacului terorist din centrul Damascului s-au înregistrat nouă persoane rănite şi o persoană decedată. Victimele atacului erau cetăţeni sirieni iar unii dintre aceştia lucrau ca forţe de pază ale ambasadei ruse. Atacul nu a înregistrat nicio victimă din partea ambasedei ruseşti însă clădirea diplomatică a suferit daune minore.

Un oficial al Naţiunilor Unite a transmis familiilor victimelor acestui „malefic act de terorism” condoleanţele şi simpatia sa prin intermediul unui comunicat.

„O mină a explodat pe teritoriul misiuni diplomatice, o alta a explodat lângă gardul din afara ambasadei”, a precizat Ministrul de Externe rus într-o declaraţie, comentând despre incident.

Ministrul rus de Externe a precizat că „atacurile cu proiectile explozive” din centrul Damascului şi cele de pe teritoriul ambasadei ruse au devenit din ce în ce mai frecvente în ultima perioadă.

„Le tratăm ca pe un act de terorism, făptaşii cât şi cei ce le încurajează şi direcţionează ar trebui pedepsiţi”, a precizat biroul de presă într-o declaraţie. Statele Unite au condamnat de asemenea atacul şi şi-au exprimat „îngrijorarea faţă de cei omorâţi şi răniţi în incident”.

„Noi condamnăm orice atac împotriva indivizilor sau clădirilor protejate de legea internaţională. Statele Unite continuă să accentueze faptul că cei vinovaţi de atrocităţile comise ar trebui traşi la răspundere”, a declarat Departamentul de Stat în timpul unei declaraţii de joi.

În ultimele luni ale războiului civil din Siria, rebelii au lansat mai multe proiectile explozibile în districtul Mazraa al Damascului, locul unde se adăpostesc mai multe ambasade cât şi mai mulţi oficiali sirieni cu rang înalt. În luna septembrie, un alt proiectil explozibil a lovit sediul ambasadei Ruse, incident în urma căruia trei persoane au fost vătămate.

Pe perioada celor trei ani de conflict militar în Siria, ambasada rusă a suferit cele mai multe distrugeri în februarie 2013, atunci când o maşină capcană a explodat în apropiere omorând 50 de oameni de pe autostrada spre Damasc. La acea dată nici unul din membrii ambasadei nu a fost rănit însă suflul exploziei a distrus geamurile clădirii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor