Opera Naţională, pe agenda ministrului Culturii. Beatrice Rancea va fi noul manager interimar

Scandalurile ce au zguduit Opera Naţională din Bucureşti ar putea lua sfârşit. Noul ministru al Culturii a antamat discuţii cu angajaţii instituţiei şi anunţă numirea unui nou manager interimar, în persoana coregrafei Beatrice Rancea.
Ministrul Culturii Corina Şuteu la sediul OAR, 12 mai 2016
Ministrul Culturii Corina Şuteu la sediul OAR, 12 mai 2016 (Epoch Times România)
Ana Ion
12.05.2016

Noul ministru al Culturii, Corina Şuteu va numi un nou manager interimar în fruntea Operei Naţionale din Bucureşti, instituţie care, reamintim, a fost în centrul unui uriaş scandal invocat drept cauză a demiterii lui Vlad Alexandrescu. Noul manager al Operei va fi Beatrice Rancea, a cărei nominalizare a fost propusă iniţial de vicepremierul Dîncu.

"Numesc un nou manager şi o voi face public foarte curând, după 20 mai. Am continuat să discut cu absolut toţi actorii implicaţi în situaţia de la Operă şi am trimis o comisie administrativă care să vadă exact care este situaţia, pentru că nu aş dori să operez despărţirea Operei de Operetă fără să am o limpezire a situaţiilor şi a informaţiilor care au circulat în mod dezordonat.", a declarat Şuteu, citată de hotnews, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi.

Ministrul a mai anunţat că începând de miercuri, la nivel de Minister al Culturii există o comisie din patru persoane care s-a deplasat la Operă şi pentru a vedea care este situaţia. Şuteu a anunţat că Beatrice Rancea va fi manager interimar urmând ca ulterior posturile de director al Operei şi al Operetei să fie scoase la concurs.

Nu în ultimul rând, Corina Şuteu îşi propune să studieze redespărţirea Operei de Operetă, ceea ce ar presupune o serie de modificări legislative vizând funcţionarea celor două instituţii.

Şuteu a mai abordat şi subiectul conflictului ce a zguduit Opera în ultimul timp. Reamintim că, în ultima perioadă, ONB a fost în centrul unui scandal stârnit de declaraţiile coregrafului Johan Kobborg, care a anunţat că va părăsi Opera Naţională căci viaţa lui ''e mai bună fără oameni corupţi''. În timp ce o parte dintre balerini, în frunte cu Alina Cojocaru s-au solidarizat cu danezul şi au ieşit în faţa Operei pentru a protesta, alţi zeci de angajaţi ai ONB au susţinut că românii sunt discriminaţi în ONB şi că, în timp ce Kobborg încasează 7300 de euro pe lună, ei muncesc în condiţii greu de imaginat. De altfel, angajaţii ONB au înmânat presei o copie după o plângere penală pe numele lui Kobborg şi a lui Dincă Ioan Răzvan, fost manager General. Plângerea penală vizează acuzaţii de abuz în serviciu, delapidare şi fals intelectual.

În acest context, ministrul Culturii a declarat că a vorbit cu cei implicaţi în conflict şi a opinat că situaţia de la Operă a scos în evidenţă, o dată în plus, "dilemele instituţiilor publice de cultură", în special a celor care dau spectacole, respectiv stabilirea unui raport corect între instituţia de repertoriu şi instituţia de proiect, între angajamentele unor artişti pe viaţă şi angajamentele pe contract, între scena naţională şi scena internaţională etc.

"Tocmai de aceea, în acest moment, împreună cu angajaţii Operei, cu un dialog pe care l-am angajat deja cu doamna Rancea, împreună cu dialogul pe care îl am cu autorităţile şi cu Alina Cojocaru, Johan Kobborg, încercăm să găsim acea soluţie care să regleze pe de o parte inegalităţile, disfuncţionalităţile şi pe de altă parte să redea Operei, în viitor, o potenţă de afirmare şi o strălucire cu impact naţional şi internaţional pe care o poate avea o instituţie de spectacol", a declarat ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor