Optimism rusesc condiţionat în privinţa dosarului iranian

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
16.11.2013

Rusia este optimistă în privinţa atingerii unui consens între ţările grupului G5 + 1 şi regimul de la Teheran. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că negocierile privind dosarul nuclear iranian "au permis eliminarea domeniilor fundamentale de dezacord" şi şi-a exprimat convingerea că următoarea rundă de negocieri ce va avea loc săptămâna viitoare la Geneva reprezintă "o şansă reală" pentru a se ajunge la un acord.

"Impresia noastră generală este că există o foarte bună şansă ce nu trebuie ratată", a declarat Lavrov într-un interviu pentru televiziunea rusă TVTs, publicat pe site-ul oficial al Ministerului rus de Externe.

Conform şefului diplomaţiei ruse, dezacordurile fundamentale au fost rezolvate şi tot ceea ce a rămas făcut în prezent este "de a transpune corect în limbaj diplomatic acordul obţinut", informează Agerpres.

Există însă şi un "dacă" în optimismul rusesc.

Ministrul rus a atras atenţia asupra faptului că adăugarea de condiţii suplimentare pentru Iran la următoarele rundă de negocieri ce vor începe pe 20 noiembrie la Geneva, nu va fi de natură "să contribuie la rezolvarea problemei."

"Măsurile ce trebuie luate pentru rezolvarea situaţiei şi crearea de condiţii pentru o reglementare definitivă a problemei nucleare iraniene sunt clare" pentru Grupul 5 + 1 [SUA, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia plus Germania], ca şi pentru Iran, a subliniat Serghei Lavrov.

Declaraţiile lui Lavrov vin după ce prima rundă de negocieri purtate la Geneva a eşuat, în pofida faptului că atât Rusia, cât şi SUA erau foarte optimiste în privinţa atingerii unui acord.

Se pare că avertismentul ministrului de externe rus li se adresează francezilor în special.

"Vrem un acord... dar nu un acord pentru fraieri", Laurent Fabius.

Negocierile ce au avut loc la Geneva în perioada 7 - 9 noiembrie s-au împotmolit pe ultima sută de metri, când Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius s-a opus semnării unui acord, susţinând că termenii impuşi Teheranului ar fi fost prea uşori.

"Vrem un acord... dar nu un acord pentru fraieri", a declarat Fabius.

Şi dacă Iranul s-a grăbit să arate cu degetul spre Franţa acuzând-o că este interesată mai degrabă de vânzarea de arme către Arabia Saudită şi alte ţări arabe din Golful Persic, care se tem de puterea regională a Iranului, decât de semnarea unui acord benefic pentru toţi cei implicaţi, în schimb mulţi politicieni au salutat poziţia ministrului de externe francez.

Secretarul american de stat american, John Kerry a declarat că face Iranul responsabil de eşecul Geneva, acuzând partea iraniană că a refuzat propunerile ţărilor occidentale, împiedicând astfel încheierea unui acord.

Rusia, aliat tradiţional al Iranului, şi-a exprimat dezacordul faţă de acuzele aduse Teheranului de John Kerry, oficialii ruşi declarând că "o astfel de interpretare simplifică la extrem şi deformează chiar esenţa a ceea ce s-a petrecut la Geneva", informează agerpres.

Următoarea rundă de negocieri între Grupul 5 + 1 şi Iran va avea loc pe 20 noiembrie, tot la Geneva, sub auspiciul "optimismului" ruşilor, care cer prin Lavrov ca Iranului să nu i se impună condiţii în plus faţă de cele agreate deja.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor