Orban dă vina pe unii pacienţi pentru criza de Euthyrox: Au luat cantităţi mai mari. Vrem să-l producem în ţară

Euthyrox
Euthyrox (Epoch Times)

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la Galaţi, în legătură cu problemele legate de achiziţionarea din farmacii a Euthyrox-ului, că Guvernul doreşte ca acest medicament să fie fabricat în România. În plus, premierul le-a cerut cetăţenilor să nu îşi facă stocuri de Euthyrox, susţinând că acest lucru a contribuit la criza actuală.

“Intrarea în fabricaţie nu este un proces care să se producă de azi pe mâine. Există această intenţie. Acum, trebuie să vă spun un lucru. Cantităţile de Euthyrox sau substanţa echivalentă au crescut în ultimele şase luni. S-a creat criză în anumite judeţe din cauza faptului că, pentru a evita deplasările foarte frecvente la farmacii, s-a dat posibilitatea achiziţionării pe o perioadă mai lungă de o lună. Din cauza asta sunt unii pacienţi care au luat cantităţi mai mari şi din cauza asta s-a creat o criză. Dar raportat la cantităţile obişnuite, cantităţile achiziţionate puse pe piaţă sunt mai mari.

Eu am vorbit cu ministrul Sănătăţii pe tema asta de mai multe ori şi m-a asigurat că se fac eforturi pentru a creşte constant cantitatea care este pusă pe piaţă, astfel încât să facă faţă cererii care există. Ce îi rog pe pacienţi, să nu îşi ia chiar în cantităţi atât de mari, să nu facă stocuri, pentru că există un contract care asigură acest medicament pentru necesităţile evaluate în mod medical şi, în mod evident, vom încerca să îl introducem în fabricaţie în România”, a precizat Orban,f în momentul în care a fost întrebat dacă Guvernul a luat în calcul producerea medicamentului în România.

Totodată, Orban a evitat să spună în cât timp ar putea începe fabricarea medicamentului, motivând că nu este specialist în acest domeniu şi nu cunoaşte în detaliu procedurile de autorizare, adăugând că un astfel de răspuns poate fi oferit de specialişti ai Ministerului Sănătăţii sau ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitive Medicale.

La începutul lunii mai, Reţeaua 2.0 a anunţat că, potrivit Sistemului Electronic de Raportare al Ministerului Sănătăţii privind disponibilitatea medicamentelor pe piaţa farmaceutică din România, în stocurile distribuitorilor din ţară se găseau la acea vreme peste 1,2 milioane de comprimate de Euthyrox – asta în timp ce stocurile de Euthyrox din farmacii erau aproape zero.

Lipsa Euthyrox-ului a fost confirmată de mesajele sau apelurile primite în continuu de la pacienţi, mai arată reprezentanţii comunităţii citate. Cel mai probabil, a adăugat Reţeaua 2.0, la distribuitori se găsesc cele 433.379 comprimate Euthyrox 100 mcg, cele 332.314 comprimate Euthyrox 50 mcg şi cele 453.855 comprimate Euthyrox 25 mcg.

“Aşadar, peste 1,2 milioane de comprimate de Euthyrox zac în depozitele distribuitorilor şi atâta timp cât nu ajung şi în farmacii, nu putem decât să ne întrebăm dacă nu cumva se aştepta chiar Ordinul de ministru 672/2020, în special art. 2 alin. (2) litera c), pentru a fi exportate la un preţ mai mare decât s-ar putea vinde în România, încălcând astfel dreptul la sănătate al cetăţenilor. Cu complicitatea autorităţilor”, a explicat grupul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură