Orban, replică pentru Cazanciuc: Cum să spui tu la Senat că legea nu e bună când a trecut de Cameră cu ajutorul PSD

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a reacţionat, duminică seara, la postul B1 TV, la criticile aduse de preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, cu privire la legea instituirii carantinei şi izolării. Astfel, premierul a precizat că social-democratul îşi critică propriii colegi care au votat proiectul de lege în forma în care a ieşit din Camera Deputaţilor.

“Legea care este în dezbatere în Senat este legea care a fost dezbătută în Camera Deputaţilor, unde şi-a pus amprenta majoritatea din Camera Deputaţilor, majoritatea PSD, Pro România, ALDE. Practic, Cazanciuc critică propriii colegi din partid care au votat cu legea în forma în care a ieşit din Camera Deputaţilor. Nu am pretenţia că proiectul de lege iniţiat de Guvern este perfect, dar acest proiect de lege este indispensabil. Alte ţări iau decizia de a introduce în carantină, în izolare cetăţenii români care se duc în ţările respective. Asta e cea mai bună dovadă că măsura izolării, măsura carantinei, măsura tratării în spitale sau sub supraveghere medicală sunt măsuri care există în toate ţările europene. Cramponarea de un discurs fără sens, care nu are absolut niciun fel de logică până la urmă face rău României, societăţii în ansamblul său. Nu pot să înţeleg aceste poziţii când este de domeniul evidenţei pentru orice om cu bun-simţ, care are o minimă dorinţă de a se informa, că avem de-a face cu un virus, că avem de-a face cu un virus periculos care a provocat milioane de îmbolnăviri şi care a provocat aproape 600.000 de decese la nivel mondial (...) Cum să spui tu la Senat că legea nu e bună când legea a trecut de Camera Deputaţilor în care au fost aprobate amendamente care au fost susţinute de cei care deţin majoritatea şi în Camera Deputaţilor”, a afirmat prim-ministrul, citat de Agerpres.

În plus, Orban a susţinut că Regulamentul Sanitar Internaţional despre care Cazanciuc a afirmat că ar putea sta la baza tuturor măsurilor de încălcare a drepturilor omului nu poate fi folosit din cauză că nu are valoare de tratat, iar din moment ce regulamentul nu a fost ratificat de Parlament, acesta nu reprezintă un “izvor de drept” pentru România.

“[Regulamentul] Nu a fost ratificat de Parlamentul României şi nu constituie izvor de drept pentru România, cu atât mai mult cu cât s-a dat o decizie a CCR care a spus că dacă vrei să iei astfel de decizii care limitează drepturile în mod obligatoriu ele trebuie adoptate printr-o lege doar de Parlament. (...) Asta este ceea ce se întâmplă în perioada aceasta, se dau sferturi de adevăr, numai părţi din anumite mesaje publice, care sunt folosite pentru o interpretare care, de fapt, urmăreşte manipularea”, a continuat premierul.

Întrebat dacă Guvernul are ceva să-şi reproşeze pentru că nu a venit mai repede cu acest proiect de lege, liderul PNL a afirmat că el nu poate să se bazeze pe o comunicare din partea Curţii Constituţionale, pe motiv că aceasta transmite decizia şi motivarea către Monitorul Oficial în momentul în care finalizează decizia şi motivarea.

“Eu atunci când elaborez un proiect de act normativ îl elaborez pe baza deciziei şi a motivării care este publicată în Monitorul Oficial. De unde ştiu eu cum va arăta forma finală a deciziei şi a motivării? Cum să iniţiez eu un proiect de act normativ până nu intră în vigoare o decizie a Curţii Constituţionale care să mă facă să înţeleg ce trebuie modificat? Mai mult decât atât, nici măcar nu era obligaţia Guvernului să iniţieze proiectul de lege. Noi l-am iniţiat. Imediat ce am avut motivarea, în două zile am elaborat de act normativ şi luni l-am adoptat în şedinţa de Guvern. (...) Nu că trebuie să fim criticaţi, ci am avut o reacţie imediată, iar noi întotdeauna a trebuit să găsim soluţii la nişte situaţii cu care alte guverne nu s-au confruntat în Europa”, a precizat Orban.

De asemenea, Ludovic Orban a mai afirmat că toate hotărârile de Guvern, ordinele de ministru şi ordonanţele militare au fost date în baza legislaţiei aflate în vigoare.

Remarcile premierului vin în contextul în care Cazanciuc a susţinut duminică, într-o conferinţă de presă, că Guvernul PNL a scăpat situaţia de sub control, adăugând că proiectul de lege privind carantina şi izolarea elaborat de Executiv este un “dezastru” şi nu prezintă nicio garanţie că românii “nu vor fi luaţi de pe stradă pentru un simplu strănut”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne