Organizatorul unui protest contra distrugerii Pădurii Hoia, penalizat. Goţiu: Amenda e un factor de mobilizare în plus

(Ioan Pan)

Fostul senator USR Mihai Goţiu a criticat, luni, în termeni duri, amendarea cu aproximativ 15.000 de lei a organizatorului unui protest împotriva distrugerii Pădurii Hoia din Cluj Napoca, pe motiv că a fost depăşită limita de maximum 100 de participanţi impusă de autorităţi pentru protestele desfăşurate în timpul pandemiei.

La evenimentul “Marşul haosului imobiliar”, desfăşurat sâmbătă după apelul public lansat de activistul civic Adrian Dohotaru, fost deputat USR, au participat aproximativ între 300 şi 400 de persoane. Protestul a avut ca scop “apărarea” Pădurii Hoia-Baciu de “drumuri ilegale şi de investiţii imobiliare haotice cu iz penal în buza pădurii”.

“Drumul pietruit e de la Muzeul Satului până deasupra străzii Uliului şi ulterior drumul de pământ e lărgit până în Floreşti pentru utilajele de şantier şi pentru trafic auto care distrug un plămân verde al Clujului, la nivel metropolitan”, se arată în textul unei scrisori publice adresate de Dohotaru clujenilor.

La rândul său, Goţiu a precizat pe pagina sa de Facebook că “transformarea Pădurii Hoia în ‘centură’ pentru traficul rutier şi, mai ales, pentru profitul dezvoltatorilor imobiliari din Cluj-Napoca şi Floreşti, e începutul sfârşitului acestei păduri” şi reprezintă, în cel mai strict sens, “UN ATENTAT LA SĂNĂTATEA PUBLICĂ!”.

Mai mult, fostul senator a transmis un mesaj pentru “toţi afaceriştii care nu înţeleg că nu poţi face profit din distrugerea sănătăţii altora, pentru toţi susţinătorii lor politici, de la nivel local şi central, şi pentru toţi ultra-zeloşii de prin Jandarmerie, care îşi închipuie că sănătatea lor şi a copiilor lor se poate proteja prin 'ordin de la şefu': amenda asta e doar un factor de mobilizare în plus.“

“Dacă vă iluzionaţi că se lasă cineva intimidat de asemenea practici, vă înşelaţi! Pentru că miza – sănătatea noastră, a copiilor şi nepoţilor noştri (şi a voastră, a copiilor şi nepoţilor voştri, băi fraierilor care daţi amenzi!) - e prea mare pentru a renunţa!”, a conchis Goţiu.

Redăm integral mesajul lui Mihai Goţiu:

No, asta e prea aberant! Iniţiatorul unui marş PENTRU SĂNĂTATE, împotriva distrugerii Pădurii Hoia de la lângă Cluj, amendat cu ‘până la 15.000 de lei’. O amendă de aproape 4 (patru) ori mai mare decât cea primită de firma care a construit drumul ilegal prin mijlocul pădurii! Băi, fraierilor şi prea-zeloşilor cu tresă şi chitanţier, e vorba şi de sănătatea voastră şi a copiilor voştri!

Fiind plecat din Cluj, n-am avut cum participa la plimbarea “Stop haosului imobiliar”, organizată în semn de protest împotriva drumului ‘năşit’ peste noapte (la modul cel mai propriu) prin Pădurea Hoia.

Pentru cei care nu sunt clujeni, pădurea asta e cunoscută mai ales pentru poveştile cu vizite ale extratereştrilor şi alte fenomene paranormale, cultivate, în anii 90, de presa centrală. Pentru clujeni, Pădurea Hoia este unul dintre plămânii esenţiali ai oraşului şi una din zonele de relaxare în aer curat. Distrugerea ei nu reprezintă doar un “disconfort” pentru cei care vin aici, ci agravarea problemelor de sănătate pentru toţi locuitorii municipiului.

Să nu ne facem iluzii: în ciuda imaginii de “oraş de 5 stele” pe care Primăria şi primarul în funcţie o vând la nivel naţional, poluarea din Cluj-Napoca e la fel de letală precum cea din celelalte oraşe mari ale României. Potrivit studiului realizat de CE Delft, la solicitarea Alianţei Europene de Sănătate publică, în toamna anului trecut, costurile sociale generate de impactul poluării asupra sănătăţii în Cluj-Napoca se ridică la aproape jumătate de miliard de euro/anual (peste 495 de milioane de euro)!

În acest context, transformarea Pădurii Hoia în “centură” pentru traficul rutier şi, mai ales, pentru profitul dezvoltatorilor imobiliari din Cluj-Napoca şi Floreşti, e începutul sfârşitului acestei păduri. Şi reprezintă, în cel mai strict sens, UN ATENTAT LA SĂNĂTATEA PUBLICĂ!

E aberant, aberant, aberant, să citesc, astăzi, la prima oră, că iniţiatorul protestului, fostul coleg Adrian Dohotaru, a fost amendat cu “aproape 15.000 de lei”, pentru că la plimbarea prin (încă) pădurea de lângă Cluj au participat câteva sute de oameni în plus faţă de estimarea iniţială, de o sută (cât ar permite legea). De ce e de mai multe ori aberant? Pentru că firma care şi-a tras ILEGAL drum prin pădure, să se poată apuca de construit ansambluri imobiliare, a fost amendată cu doar... 4.000 de lei. Bani de seminţe. Costul a jumătate de metru pătrat (da, jumătate de metru pătrat) din preţul de vânzare al viitoarelor apartamente şi vile din zonă!

Pentru că participanţii la marş au venit pentru că le pasă de sănătatea lor şi a tuturor clujenilor.

Cum să-i amendezi pentru că ar fi încălcat norme de protecţie a sănătăţii!? Nota bene: din imagini se vede că participanţii poartă mască şi sunt dispersaţi în grupuri, grupuleţe pentru a păstra distanţarea. Oare le poate explica cineva tovarăşilor de la Jandarmerie şi, mai ales, şefilor lor, că există deja mai multe studii ştiinţifice, validate şi publicate în reviste internaţionale de prestigiu, care spun că pandemia asta care ne-a dat sănătatea şi vieţile peste cap a fost cauzată de distrugerea biodiversităţii? Şi le explică cineva că unul dintre principalii factori agravanţi ai pandemiei sunt problemele de sănătate cauzate de poluare?

No, am şi eu un mesaj pentru toţi afaceriştii care nu înţeleg că nu poţi face profit din distrugerea sănătăţii altora, pentru toţi susţinătorii lor politici, de la nivel local şi central, şi pentru toţi ultra-zeloşii de prin Jandarmerie, care îşi închipuie că sănătatea lor şi a copiilor lor se poate proteja prin “ordin de la şefu”: amenda asta e doar un factor de mobilizare în plus.

Dacă vă iluzionaţi că se lasă cineva intimidat de asemenea practici, vă înşelaţi! Pentru că miza – sănătatea noastră, a copiilor şi nepoţilor noştri (şi a voastră, a copiilor şi nepoţilor voştri, băi fraierilor care daţi amenzi!) - e prea mare pentru a renunţa!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură