OSCE: Alipirea Crimeei la Rusia încalcă dreptul internaţional

Didier Burkhalter (R), 4 martie 2014
Didier Burkhalter (R), 4 martie 2014 (PETER KLAUNZER/AFP/Getty Images)

Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Didier Burkhalter, a anunţat, în cursul nopţii dintre marţi spre miercuri, că ”ultimele măsuri luate de Federaţia Rusă cu privire la statutul Crimeei constituie o încălcare a angajamentelor fundamentale ale OSCE şi nu sunt compatibile cu dreptul internaţional".

"Ministrul elveţian de Externe şi preşedintele OSCE, Didier Burkhalter, consideră că ultimele măsuri luate astăzi [marţi, n.r] de Federaţia Rusă cu privire la statutul Crimeei constituie o încălcare a angajamentelor fundamentale ale OSCE şi nu sunt compatibile cu dreptul internaţional", a declarat Burkhalter.

Totuşi, "evenimentele de marţi nu trebuie să însemne sfârşitul diplomaţiei în vederea depăşirii crizei" din estul Europei, a adăugat Burkhalter.

"Un dialog franc şi onest şi eforturi hotărâte pentru a construi punţi sunt acum mai importante ca niciodată", a anunţat acesta.

În timpul referendumului din Crimeea, autorităţile pro-Kremlin din peninsulă nu i-au permis delegaţiei OSCE să supravegheze desfăşurarea alegerilor .Reprezentaţii celor 57 de state membre OSCE, printre care şi ai Rusiei, ar urma sa trimită o misiune a organizaţiei în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe