Ouăle de găină au devenit mai folositoare în ultimii 30 de ani

În ouăle ”contemporane”, cantitatea generală de grăsimi şi grăsimi saturate dăunătoare s-a redus în mediu cu 20%.
În ouăle ”contemporane”, cantitatea generală de grăsimi şi grăsimi saturate dăunătoare s-a redus în mediu cu 20%. (pixabay.com)

La solicitarea Ministerului britanic al Sănătăţii cercetătorii au realizat un studiu şi au concluzionat că, în ultimii 30 de ani, ouăle de găină au devenit mult mai folositoare pentru sănătatea umană. Conţinutul de grăsimi din aceste produse a scăzut, iar cantitatea de vitamine şi minerale a crescut simţitor.

Schimbările pozitive în proprietăţile nutritive ale ouălor se datorează modificării regimului alimentar şi componenţei furajelor pentru găini. Găinile nu mai sunt hrănite cu carne şi făină din oase; în schimb, în dieta păsărilor au fost introduse uleiuri vegetale, care îmbunătăţesc semnificativ absorbţia vitaminelor liposolubile.

Ouăle din ziua de azi sunt vizibil mai mari, datorită majorării cantităţii de proteine, gălbenuşul, însă, pastrandu-şi dimensiunile anterioare. Acestea conţin cu 70% mai multă vitamina D şi de 2 ori mai mult seleniu, ceea ce poate reduce riscul dezvoltării bolilor de inimă, a cancerului, infertilităţii şi diferitelor infecţii.

În ouăle ”contemporane”, cantitatea generală de grăsimi şi grăsimi saturate dăunătoare s-a redus în mediu cu 20%. Cu 10% a scăzut colesterolul şi cu 13% sunt mai puţine calorii. Într-un ou de dimensiuni medii există 66 de calorii, iar acum 30 de ani, acesta conţinea 78 de calorii. La rândul său, un ou de dimensiuni mari înmagazinează 77 calorii, în comparaţie cu 91, ca altădată.

Pe baza acestor evoluţii pozitive, experţii recomandă consumul ouălor în dieta noastră cotidiană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură