OUG ce modifică Legea audiovizualului, reclamată la Comisia Europeană

(photos.com)
Cristina Boiangiu
01.12.2012

Cinci membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au redactat o scrisoare deschisă în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului. Aceasta a fost trimisă Comisiei Europene, în atenţia lui Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, şi lui Androulla Vassilliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism, tineret şi sport. Scrisoarea este semnată de Ioan Onisei (vicepreşedinte CNA) şi membrii Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Valeriu Deacă şi Valentin Jucan.

"Actul Guvernului aduce importante prejudicii industriei şi ne ridică îngrijorări majore cu privire la funcţionalitatea statului de drept în România, având în vedere că emiterea Ordonanţei s-a făcut fără consultarea Consiliului Naţional al Audiovizualului şi a Consiliului Concurenţei şi fără a fi supusă dezbaterii publice. Au fost ignorate criteriile de transparenţă prevăzute de Legea nr. 52/2003 referitoare la transparenţa decizională în administraţia publică. Au fost inculcate prevederile din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi Legea concurenţei nr. 21/1996 care obligă la consultarea CNA şi a Consiliului Concurenţei la elaborarea reglementărilor în domeniu", se arată în scrisoarea deschisă.

Membrii CNA au criticat graba cu care a fost adoptată ordonanţa. "Menţionăm că la data de 13 noiembrie 2012 au apărut primele informaţii în presă despre intenţia Guvernului de a modifica prin ordonanţă de urgenţă această lege. La acea dată, Consiliul Naţional al Audiovizualului a cerut oficial Guvernului României proiectul de ordonanţă pentru a exprima un punct de vedere oficial. Guvernul nu a transmis Consiliului acest proiect, iar la data de 27 noiembrie a fost adoptat. Considerăm acest demers ca fiind nu numai lipsit de transparenţă, dar şi un precedent deosebit de periculos în abordarea abuzivă a procesului legislativ", se menţionează în scrisoare.

Cei de la CNA s-au plâns că a fost redusă puterea instituţiei de a supraveghea respectarea Legii Audiovizualului în relaţie cu radiodifuzorii şi de faptul că este suspendată orice sancţiune aplicată de CNA unui radiodifuzor, dacă aceasta este atacată în instanţă, ea neputându-şi produce efectul până la pronunţarea irevocabilă a instanţei, amânare ce poate dura şi doi ani.

Autorii scrisorii sunt de părere că OUG încalcă prevederile Constituţiei României. Potrivit art. 115, alin. 4, "Guvernul poate adopta o ordonanţă de urgenţă numai în situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acesteia".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor