(P) Dispozitive de vedere nocturnă – ce să nu-ţi lipsească atunci când pleci la vânătoare

Night Vision este o tehnologie utilă care a fost apreciată de zeci de ani de către vânători. Nu e de mirare, căci capacitatea de a efectua observaţii în condiţii de iluminare este nepreţuită atunci când vânezi într-o pădure densă după lăsarea întunericului. De asemenea, este utilă atunci când te afli în recunoaştere sau cauţi urme. Dar cum funcţionează dispozitivele Night Vision?
Dispozitiv cu vedere nocturnă.
Dispozitiv cu vedere nocturnă. (Edgar G Biehle / Shutterstock.com)

Ce sunt dispozitivele cu vedere nocturnă?

Pe scurt, vederea nocturnă este o tehnologie care îţi permite să vezi în condiţii în care observarea prin ochiul uman nu este posibilă. Traductorul de lumină, care este inima fiecărui echipament Night Vision compact, amplifică lumina particulelor până la de câteva sute de ori. Lumina amplificată este apoi direcţionată către obiectul observat, evidenţiindu-l şi ajustând contrastul. Ca rezultat, se obţine o imagine vizibilă pentru ochiul uman.

Dispozitivele de vedere pe timp de noapte de primă generaţie, care sunt cele mai puţin avansate dispozitive de pe piaţă, au nevoie de lumină externă, de exemplu de la lună sau stele, pentru a funcţiona. Deci nu vor lucra în condiţii de întuneric complet.

Această problemă a fost în mare măsură eliminată datorită dispozitivelor de a doua generaţie. Au o placă specială cu micro-canal care amplifică lumina de până la de 50.000 de ori. În plus, majoritatea modelelor au un iluminator IR încorporat. Infraroşul înlocuieşte lumina externă, astfel încât dispozitivele Night Vision pot funcţiona şi în întuneric complet.

Există şi echipamente cu tehnologie Night Vision eficiente de generaţia a treia, ce oferă performanţe ridicate la preţuri accesibile. Caracteristicile deosebite ale acestora şi rezultatele foarte bune sunt apreciate în numeroase alte domenii: observarea animalelor, speologie, pază şi protecţie ori scopuri sportive.

Ce alte echipamente îţi pot fi de folos în timpul vânătorii?

Există şi situaţii când observarea nu este suficientă sau se doreşte obţinerea unor experienţe inedite. În această situaţie se folosesc camere de vânătoare digitale, care vor fotografia, înregistra şi trimite pozele direct pe smartphone. Echipamentele de tip camere de vânătoare eficiente vor monitoriza perimetrul în care sunt montate, oferind utilizatorilor o imagine de ansamblu reală şi informaţii despre vieţuitoarele prezente în arealul respectiv.


Camere de vânătoare digitale.
Camere de vânătoare digitale. (GS23 / Shutterstock.com)

Alegerea camerelor de vânătoare potrivite trebuie să se realizeze în funcţie de nevoi, dar şi de caracteristicile acestora. Trebuie precizat că în magazinele de specialitate existente sunt prezente variante cu adevărat performante ce vor asigura experienţe deosebite utilizatorilor. Alături de camere de vânătoare şi echipament Night Vision, pasionaţii de vânătoare pot include binocluri eficiente, echipamente de protecţie sau de apărare. Totodată este recomandat ca pasionaţii de vânătoare să cunoască legislaţia în vigoare cu privire la fondul de vânătoare şi speciile ce pot fi vânate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură