Papahagi: Există un sistem tenace şi malign, ţesut din iluzii şi reţele invizibile. Să-i zicem Matrix

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

"Există un sistem tenace şi malign, ţesut din iluzii vizibile şi reţele invizibile. Să-i zicem Matrix. Există însă şi câteva milioane de oameni liberi, chiar dacă nu toţi s-au decuplat integral de la sistem (efortul e mai ales unul de conştiinţă)", scrie Adrian Papahagi, membru al Fundaţiei M10, recent înfiinţată de europarlamentarul Monica Macovei.

Papahagi susţine că "sistemul" despre care vorbeşte, este unul opac, violent şi rezistent la orice ingerinţă din afară, iar cine nu e obedient şi şantajabil nu e acceptat, sau este identificat şi neutralizat după puţină vreme.

"Sistemul proiectează imaginea holografică a democraţiei, dar are oroare de ea. Frică mortală. A învăţat să controleze un electorat captiv, aflat în evidenţa partidelor, stradă de stradă. Dar se teme de moarte nu doar de cele 3-4 milioane de români din diaspora, ci şi de intelectualitate, studenţime, întreprinzători: de toţi cei liberi, de toţi aceşti Neo, iscoditori şi neliniştiţi", scrie Papahagi.

În viziunea acestuia, Matrix se teme de 10.000.000 de români despre care nu ştie nimic, pe care nu i-a fişat, care nu depind de stat, de ajutoare sociale, de sistem, iar când 10.000 dintre aceştia ies în stradă, sistemul gâfâie. Însă când 1.000.000 dintre aceştia se manifestă neprevăzut, sistemul se virusează şi nu mai poate reacţiona.

"Pentru a preveni crizele, sistemul ne propune acelaşiul sub culori diferite. Foşti consilieri ai lui X se pot converti oricând în consilierii lui Y. Deputaţii sau primarii dreptei devin uşor deputaţii sau primarii stângii. Partide întregi îşi schimbă afilierea politică nonşalant, trecând lejer de la social-democraţie sau liberalism la creştin-democraţie. Cei care se ceartă pe ecrane, fac afaceri împreună după terminarea emisiunilor. Curajoşii care atacă plini de vervă aşteaptă doar preţul potrivit pentru a tăcea sau a schimba placa", remarcă acesta.

Orice om cinstit care vrea să facă politică în România pentru reformă, nu pentru aranjamente cu sistemul, are două opţiuni, în opinia lui Papahagi: să încerce să intre în Matrix, să-i înţeleagă codul şi să-l viruseze, sau să se lupte de dinafară cu Matrix. Ambele sunt necesare în etape diferite: e mult mai greu să te lupţi cu sistemul dacă nu-l cunoşti.

"Monica Macovei este un exemplu: ea a pătruns în Matrix şi a instalat virusul DNA, înainte de a fi rejectată de sistem. Chiar dacă poţi penetra o vreme în Matrix, lupta reală se dă de dinafară. Este ceea ce am înţeles în aceşti doi ani de politică, în care doar m-am antrenat. Întrebarea este câţi oameni liberi putem decupla de la Matrix, câţi pot fi convinşi nu doar să privească realitatea în faţa, dar şi să se lupte cu ea", a concluzionat Papahagi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne