Parchetul General cercetează evenimentele de la Valea Uzului. În conflict a fost implicat şi George Simion

Incidentele de la cimitirul militar din Valea Uzului.
Incidentele de la cimitirul militar din Valea Uzului. (Screenshot Youtube)

Parchetul General cercetează evenimentele de la Valea Uzului unde, reamintim, au avut loc confruntări violente între români şi maghiari. În regretabilele evenimente de acolo, cu atât mai regretabile cu cât România a trăit drama Târgu-Mureş în 1990, a fost implicat şi liderul AUR, George Simion, ajuns între timp parlamentar.

Dosarul se află în lucru, a înfomat Ministerul Public în urma unei solicitări a RFI România, fără a oferi însă alte detalii. Soarta dosarului părea pecetluită după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti a considerat cazul închis.

Însă, în urma unei contestaţii, Judecătoria Moineşti a stabilit că dosarul nu trebuie clasat aşa că acesta a ajuns la Ministerul Public, "în urma declinării de competenţă între parchete".

Clasarea dosarului de către procurorul din Moineşti a fost făcută în februarie anul trecut pe motiv că „afară cu ungurii din ţară” este „o presupusă lozincă antimaghiară” care nu se încadrează la infracţiunea de incitare la ură şi discriminare.

Reamintim că la începutul lunii iunie, anul trecut, peste 1000 de maghiari au format un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, susţinând că în acest fel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Ulterior, mai mulţi cetăţeni români aflaţi în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi, au rupt şi poarta cimitirului şi au făcut slujbă peste morminte. Jandarmeria a transmis ulterior că nu ar fi existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine. Incidentul avea să genereze un scandal diplomatic între România şi Ungaria. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne