"Parcuri, nu blocuri!" Miting de protest pentru salvarea Parcului Lumea Copiilor din Bucureşti

Miting de protest pentru salvarea Parcului Lumea Copiilor, Bucureşti, 31 mai 2014.
Miting de protest pentru salvarea Parcului Lumea Copiilor, Bucureşti, 31 mai 2014. (Fabrice Droulers)

În jur de 300 de persoane au luat astăzi parte la un miting de protest pentru salvarea Parcului Lumea Copiilor din Bucureşti, mai exact a unei porţiuni din parc de 20.000 de metri pătraţi devenită proprietate privată în circumstanţe cel puţin dubioase, unde excavatoarele unei companii sapă fundaţiile pentru un ansamblu rezidenţial.

Protestul a fost organizat chiar în dreptul porţiunii de parc unde dezvoltatorul proiectului, S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL a defrişat câţiva zeci de copaci fără aviz, şi a reunit numeroşi locuitori din zonă nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu iau măsuri. Mulţi dintre participanţii la miting au venit însoţiţi de copiii lor, şi ei dornici să-şi salveze locurile de joacă din parcul acum excavat.

Purtând baloane roşii şi verzi inscripţionate cu mesaje precum "Parcuri, nu blocuri", "Retrocedaţi parcul bucureştenilor", sutele de protestatari, însoţiţi de copii, au pornit într-un marş în jurul blocurilor din cartier, într-un apel la solidaritate pentru salvarea parcului, "plămânul verde" al cartierului lor.

La miting au participat şi ONG-uri de mediu, precum şi activişti de la "Uniţi salvăm" şi militanţi anti-fracturare hidraulică, solidari cu protestul de salvare a parcului şi, în genere, cu lupta pentru un mediu cât mai verde şi mai curat.

Reamintim că nemulţumirea locuitorilor din cartierul Tineretului a fost stârnită de defrişările ilegale făcute în porţiunea retrocedată de parc, în vederea construirii unui complex de locuinţe, în condiţiile în care legea interzice construcţiile pe spaţiile verzi. Primul "incident" din parc a avut loc pe 12 mai, când au fost "toaletaţi" 5 arbori, fără aviz de la primărie, motiv pentru care Poliţia Locală Sector 4 a dat făptaşului o amendă de 100 de ron, pe "persoană fizică", căci la locul faptei nu exista un panou de organizare de şantier care să lege "toaletarea" de vreo societate comercială, amenzile pe persoană juridică fiind, desigur, mult mai mari.

Două zile mai târziu, dezvoltatorul complexului rezidenţial a intrat cu buldozerul pe teren, smulgând din rădăcini în jur de 40 de copaci. Cum locuitorii din zonă au alertat presa, televiziunile, garda de mediu etc., poliţia locală sectorului 4 a amendat de această dată o persoană juridică, S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL fiind sancţionată cu 5.000 de lei pentru că a defrişat fără aviz de la primărie, în condiţiile în care, potrivit Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr 304/2009, amenda ce poate fi aplicată pentru un singur arbore defrişat este de la 5.000 la 10.000 lei.

Garda de mediu a dat şi ea, ulterior, o amendă de 40.000. de ron şi a dispus sistarea lucrărilor de defrişare fără avizul aferent al Primăriei Municipiului Bucureşti. Cu toate acestea, cinci zile mai târziu, SC CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL a intrat pe parcela de teren la 5 dimineaţa, tăind alţi copaci şi excavând terenul ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Scopul protestului de astăzi a fost, în primul rând, de mediatizare a problemelor din Parcul Lumea Copiilor, astfel încât informaţiile despre demersurile de salvare a parcului să ajungă la cât mai mulţi locuitorii din zonă şi, în genere, la cât mai mulţi cetăţenii. Bucureştenii trăiesc, a atras atenţia organizatorul protestului, Robin Simion, în capitala europeană cu cele mai mici suprafeţe de spaţii verzi pe cap de locuitori, condiţii în care nu-şi pot permite să mai piardă parcele de parc.

Protestatarii speră, de asemenea, ca demersul lor să aibă parte de atenţia autorităţilor care îşi pasează de la una la alta răspunderea pentru faptul că un întreprinzător privat a primit autorizaţie de construcţie şi defrişează într-o zonă ce ar fi trebuit să fie protejată de Legea spaţiilor verzi.

De altfel, locuitorii din zonă încearcă de ani de zile să salveze de la dispariţie porţiunea de parc retrocedată în condiţii "dubioase", prin "generozitatea" primarului Videanu, chiar la margine de parc, unde buldozerele şi excavatoarele pot intra uşor. Vecinii parcului au reclamat de-a lungul anilor tuturor autorităţilor competente lungul şir de ilegalităţi sau acţiuni la limita legalităţii ce au avut loc în zonă, de la modul cum a fost retrocedat terenul, la emiterea unei autorizaţii de construcţie cu ignorarea prevederilor legii spaţiilor verzi, în baza unui Plan de Urbanism de Detaliu emis de primăria Sector 4, în condiţiile în care având în vedere impactul proiectului, autorizaţia de construcţie trebuia emisă de Primăria Municipiului Bucureşti în baza unui PUZ. Lunga listă de ilegalităţi continuă cu faptul că antreprenorul taie copaci fără aviz de defrişare, fără aviz de mediu etc.

Soluţia ce mai fezabilă, aflată de altfel la îndemâna autorităţilor ar fi ca terenul să fie declarat de utilitate publică, aşa cum s-a procedat cu parcul Bordei, şi expropriat. Această abordare a fost încercată în 2009, când Senatul a adoptat un proiect de lege în acest scop, proiectul ce a fost blocat ulterior de deputaţi.

Reamintim că, în timp ce în parcul Lumea Copiilor se defrişează, specialiştii afirmă că valorile poluării din Bucureşti sunt şi de cinci ori mai mari decât normele europene şi afirmă că statul trebuie să ia rapid măsuri, atât pentru sănătatea oamenilor, cât şi pentru a nu primi amenzi din partea Comisiei Europene, amenzi care vor fi cu siguranţă mult mai mari decât cele aplicate de Poliţia Locală Sector 4 şi Garda de Mediu firmei SC CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL.

Merită menţionat ca Institutul de Sănătate Publică a făcut un studiu prin care s-a stabilit că 10.000 de bucureşteni mor anual din cauza condiţiilor de mediu, adică 27 de bucureşteni pe zi.

În atari circumstanţe, organizatorii protestului declară că nu se vor resemna cu distrugerea zonei verzi din cartierul lor. Lupta pentru salvarea parcului va continua cu acţiuni în instanţa, cu plângeri penale, cu peţiţii, cu sesizări/interpelări la instituţiile ce pot face ceva pentru a schimba situaţia, inclusiv către Camera Deputaţilor, care a blocat proiectul de lege prin care parcela de parc urma sa fie declarată de utilitate publică etc.

Mai multe despre nemulţumirile care i-au scos astăzi pe locuitorii din zona Parcul Tineretului în stradă puteţi afla urmărind seria de interviuri video cu participanţii la protest, pe pagina oficială Epoch Times.

Organizatorii mitingului de astăzi, https://www.facebook.com/SalvatiParculTineretului2012 anunţa ca maine va avea loc un nou protest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne