Pârghia energetică: Rusia nu exclude întreruperea gazului către Ucraina

(STR / AFP / Getty Images)

Ambasadorul Rusiei la Bruxelles, Vladimir Chizhov, a declarat, vineri, că Rusia ar putea să oprească furnizarea gazelor către Ucraina pe fondul situaţiei instabile din teritoriu cât şi a datoriei către Gazprom, a notat Ria Novosti.

Întrebat dacă este posibilă întreruperea gazelor către Ucraina, ambasadorul a răspuns:

„Cât despre posibilitatea furnizării de gaze către Ucraina, nu pot să exclud nimic, în condiţiile evenimentelor impredictibile din ţară şi dacă problema datoriilor la gaze care a ajuns la 3,5 miliarde de dolari nu este rezolvată la timp”, a declarat Chizhov.

Pentru a dezbate problema energiei din Ucraina, şi implicit din Europa, vor avea loc mai multe întâlniri la nivel înalt între miniştrii europeni, ucraineni şi ruşi.

„Este foarte probabil că se va ţine o întâlnire pe 16 mai la care va participa ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, şi ministrul ucrainean al Energiei, Yuri Prodan, pentru negocieri”, a declarat Chizhov.

Discuţiile pe tema gazelor se vor dezvolta pe trei linii diferite.

„În primul rând, există problema achitării în continuare a gazelor cât şi a datoriei, a cărei existenţă nu a fost negată de nimeni, nici măcar de Kiev, care are totuşi unele reclamaţii în privinţa sumei datorate”, a declarat Chizhov.

„În al doilea rând, trebuie să asigurăm tranzitul neîntrerupt de gaz rusesc către ţările UE, inclusiv problema rezervelor subterane de pe teritoriul Ucrainei, surplusuri de gaze ce sunt trimise în Europa pe timpul iernii atunci când cererea de gaze poate creşte brusc”, a adăugat oficialul rus.

„A treia problemă este alternativa furnizării de gaze către Ucraina dinspre statele membre UE”, a precizat Chizhov, indicând că Rusia se opune în continuare ca UE să furnizeze gaze Ucrainei.

Autorităţile de la Kiev depind de banii Fondului Internaţional Monetar pentru a acoperi datoria de gaze către Rusia, pe care Kremlinul a ridicat-o la 3,5 miliarde de dolari din cauza întârzierilor.

Kievul a declarat că nu va accepta preţul impus de Kremlin, propunând un preţ asemănător cu cel din restul Europei.

„Asta va fi una din probleme discutate astăzi. Dacă vom fi capabili să folosim banii proveniţi de la FMI şi dacă aceştia vor fi de ajuns pentru plata” datoriei, a adăugat Chizhov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe