Parlamentarii britanici resping propunerea lui Boris Johnson de a organiza alegeri anticipate

Boris Johnson
Boris Johnson (Oli Scarff/Getty)

Primul ministru britanic Boris Johnson nu a reuşit să câştige suficiente voturi în Parlament pentru a organiza alegeri anticipate.

298 de parlamentari au votat în favoarea organizării de alegeri anticipate, iar 56 de parlamentari au votat împotrivă. Minimum 434 de parlamentari din Marea Britanie trebuiau să voteze în favoarea alegerilor anticipate pentru ca planul să poată fi pus în aplicare.

După vot, premierul britanic Boris Johnson a declarat că liderul partidului laburist Jeremy Corbyn este primul lider de opoziţie din istoria Regatului Unit care a refuzat alegerile şi i-a îndemnat pe colegii lui Corbyn să se gândească la „natura nesustenabilă” a poziţiei partidului.

Johnson a sugerat, de asemenea, ca Jeremy Corbyn să ia în considerare ideea alegerilor încă o dată.

Anterior, Camera Comunelor din Marea Britanie a adoptat o lege pentru a amâna Brexit-ul după 31 octombrie, din cauza faptului că nu s-a perfectat un acord cu UE. Legea este acum în Camera Lorzilor pentru aprobare.

În urma evoluţiei bătăliei pentru Brexit, premierul Regatului Unit Boris Johnson a declarat că trebuie să se organizeze alegeri la 15 octombrie.

De când şi-a asumat funcţia, Johnson a făcut eforturi pentru retragerea din UE până la termenul de 31 octombrie, chiar şi fără a se încheia un acord.

Deoarece a pierdut majoritatea parlamentară, premierul nu mai poate garanta că parlamentarii britanici vor ratifica vreun acord potenţial, în cazul în care Bruxelles-ul va fi de acord să renegocieze.