Parlamentul elen adoptă bugetul pentru 2016, cu mărirea taxelor şi reducerea cheltuielilor

Parlamentul grec a adoptat un buget “aspru” pentru 2016 care include reduceri semnificative la cheltuieli şi creşteri ale taxelor. Mişcarea are loc după ce, în luna iulie, Grecia şi creditorii săi internaţionali au semnat un acord pentru un nou bailout.
Legiuitorii eleni în timpul unei sesiuni parlamentare înaintea votării bugetului, 5 decembrie 2015, Atena.
Legiuitorii eleni în timpul unei sesiuni parlamentare înaintea votării bugetului, 5 decembrie 2015, Atena. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.12.2015

Guvernul premierului de stânga Alexis Tsipras a adoptat la limită bugetul pentru 2016 duminică dimineaţa. Legiuitorii au votat cu 153 voturi pentru şi 145 împotrivă, în timpul unei sesiuni desfăşurate pe parcursul nopţii.

Ministrul de Finanţe Euclid Tsakalotos a declarat că nimeni nu ar putea să fie bucuros din cauza “acestui buget aspru”, modelat pe baza unor cerinţe nepopulare impuse de cel de-al treilea pachet de salvare financiară (bailout) încheiat în luna iulie cu creditorii internaţionali ai Greciei.

Noul buget prevede reduceri de cheltuieli în valoare de 5,7 miliarde de euro şi presupune colectarea unor taxe mai ridicate în valoare de 2 miliarde de euro. Aceste reduceri includ 1,8 miliarde de euro în sectorul pensiilor şi 500 milioane de euro în sectorul apărării.

Recent, au avut loc mai multe proteste şi greve generale în sectorul public şi privat împotriva măsurilor de austeritate şi a reformelor pentru restructurare urmărite de UE ca parte a bailout-ului. Grecia a fost forţată să accepte aceste măsuri pentru a nu fi exclusă din zona euro.

Datoria Greciei este prevăzută să crească la 327,6 miliarde de euro sau 188% din PIB-ul ţării, faţă de 180% cât a fost înregistrată în 2015, conform Deutsche Welle.

“Exerciţiu dificil”

Tsipras, care a ajuns la putere în luna ianuarie promiţând să scape Grecia de măsurile de austeritate impuse de UE şi care a fost reales în luna septembrie după alegerile anticipate, a descris adoptarea bugetului ca un “exerciţiu dificil”.

“În spatele cifrelor, oricine poate vedea efortul chinuitor pentru a susţine clasa muncitoare”, a declarat el duminică, făcând referire la reducerile pensiilor.

Majoritatea din coaliţia de la putere s-a micşorat în timpul dezbaterii, când doi legiuitori au demisionat în semn de protest faţă de o serie de măsuri care facilitează falimentul persoanelor care nu îşi mai pot plăti ipotecile.

Liderul interimar al partidului de opoziţie de dreapta Noua Democraţie, Yiannis Plakiotakis, a descris bugetul ca fiind “incorect din punct de vedere social” şi susţinut că acesta va opri “dezvoltarea”.

Bugetul pe anul 2016 prevede o contracţie de 0,7% a economiei elene în anul următor, dar mai mică decât cele 2,3 procente prevăzute anterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor