"Parlamentul este ilegitim!" - Lider sindical avertizează că îi va da în judecată pe Iohannis şi Guvernul

Liderul Sindicatului Diamantul cere Preşedintelui şi Guvernului să pună în executare voinţa populară exprimată la referendumul din 2009, pentru a le da cetăţenilor sentimentul că trăiesc într-un stat de drept democratic.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor "Diamantul", Emil Păscuţ, a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Iohannis şi Guvernului României, cerându-le acestora să pună în execuţie rezultatele referendumului din 2009, când s-a votat pentru trecerea la Parlament cu maximum 300 de membri.

Păscuţ le reaminteşte oficialilor că din prevederile art. 2 din Constituţie "rezultă fără dubiu că voinţa poporului român, atunci când este exprimată direct printr-un “referendum” este obligatorie pentru Parlament, Preşedinte, Guvernul României şi îi invita pe mai marii ţării să respecte legea. În caz contrar, liderul sindical anunţă că va acţionă în instanţă.

Redăm scrisoarea trimisă de Păscuţ mai marilor ţării:

"Către
Preşedintele României
Guvernul României

Subsemnatul, Emil Păscuţ (...) vă solicit cu respect să puneţi în executare, declanşând procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de art. 150-152 din Constituţie, voinţa poporului român privind reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 şi trecerea la un parlament unicameral, aşa cum a fost exprimată aceasta prin referendumul din 22 noiembrie 2009 şi atestată prin hotărârea Curţii Constituţionale nr. 37 din 2009 (publicată în MOf nr. 923 din 30.12.2009) în care s-a reţinut că, citez :

“dintre voturile valabil exprimate, 72,31% au fost pentru răspunsul "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?", iar 83,31% dintre voturile valabil exprimate au fost pentru răspunsul "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?". Prin urmare, majoritatea participanţilor la vot a ales la ambele întrebări răspunsul afirmativ.”.

Din prevederile art. 2 din Constituţie rezultă fără dubiu că voinţa poporului român, atunci când este exprimată direct, printr-un “referendum”, este obligatorie pentru Parlament, Preşedinte, Guvernul României, cât şi pentru orice altă autoritate publică naţională, în baza principiului suveranităţii

Într-o situaţie în care poporul, fiind solicitat în baza art. 90 din Constituţie, îşi exprimă prin “referendum”, direct şi fără echivoc, voinţa în sensul modificării organizării şi funcţionarii Parlamentului, aşa cum s-a întâmplat prin referendumul din 2009, Parlamentul, Preşedintele şi Guvernul, în virtutea subordonării lor faţă de voinţa poporului suveran, au obligaţia să activeze în timp util, procedura de revizuire a Constituţiei, prevăzută la art.150-152 din Constituţie.

Din punctul meu de vedere, nu este acceptabilă teza că voinţa poporului exprimată prin “referendum” organizat în condiţiile art. 90 din Constituţie –cum este cazul referendumului din 2009 - ar fi doar cu caracter “consultativ”.

Însuşirea acestei teze ar anihila, în substanţa lor, principiul suveranităţii populare şi automat, principiul statului democratic, în situaţia în care organele centrale de stat având competenţa de punere în executare a voinţei populare, aflând voinţa populară dar având interese contrare, nu trec la executare, prin mecanismul de revizuire a Constituţiei prevăzut de art. 150-152 din Constituţie.
În situaţia exprimării voinţei populare prin “referendum”, nu pot fi invocate prevederile art. 69 alin 2 din Constituţie pentru a se justifica un refuz de a se respecta voinţa populară, întrucât principiul interzicerii mandatului imperativ nu poate fi interpretat decât într-o cheie care să nu facă iluzorii, principiul suveranităţii populare, principiul democraţiei şi prevederile 150-152 din Constituţie.

Până în prezent, deoarece nu s-a iniţiat de către Guvern, Preşedinte, parlamentari, procedura pentru revizuirea Constituţiei în sensul transformării Parlamentului, în Parlament unicameral şi cu maxim 300 de membri, Parlamentul actual al României este unul ilegitim care nu mai se află în acord cu voinţa poporului, având caracterul unui grup care a confiscat suveranitatea de la popor şi care o exercită în nume propriu.

Pentru motivele şi argumentele de mai sus,

Vă solicit cu respect să puneţi în executare voinţa populară, aşa cum a fost exprimată la referendumul din 2009, pentru a ne reda, subsemnatului şi celorlalţi cetăţeni ai României, sentimentul că trăim într-un stat de drept şi democratic. Prezenta reprezintă plângere prealabilă conform Legii 554/2004.

Cu deosebită consideraţie,
Emil Păscuţ
Preşedinte al Sindicatului Poliţiştilor din România “ Diamantul”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii