Avocatul Poporului, în linie cu PSD. A atacat OUG privind organizarea unui referendum local odată cu alegerile

La îndemnul PSD, Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanţa de urgenţă care permitea organizarea unui referendum concomitent cu alegerile locale. În baza acestui act normativ, în ziua alegerilor se putea organiza referendum de unificare a localităţii Sînmartin cu municipiul Oradea.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

După două tentative eşuate din cauza prezenţei slabe la vot, Primăria Oradea - condusă de liberalul Ilie Bolojan, secretar general al partidului - vrea să organizeze un nou referendum de unificare cu localitatea Sînmartin, casa celebrelor Băi Felix. Guvernul Cioloş a venit în sprijinul iniţiativei şi a dat OUG nr. 15/2016 care permite organizarea unui referendum în aceeaşi zi şi în aceleaşi secţii de vot cu alegerile locale.

Mişcarea nu a fost deloc pe placul social-democraţilor, care au contestat OUG la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Acesta din urmă a fost prompt şi a atacat documentul la Curtea Constituţională.

"Am văzut că se ocupă mai nou Guvernul în a adopta o ordonanţă prin care să reglementeze referendumul local să se poată organiza în aceeaşi zi cu alegerile locale în aceleaşi secţii de vot. De ce este urgenţa asta? Noi am atacat-o deja la Avocatul Poporului", a declarat, duminică seară, la România Tv, preşedintele PSD Liviu Dragnea, citat de ebihoreanu.ro.

Replica liberalilor

"PSD a cerut, Avocatul Poporului execută! Dl Victor Ciorbea a refuzat să conteste la CCR ordonanţa prin care PSD a legalizat traseismul aleşilor locali sau sistemul de alegere a primarilor într-un singur tur, lucruri cerute în repetate rânduri nu doar de PNL, dar şi de numeroase voci din societatea civilă.

La comanda PSD a răspuns, însă, cu maximă celeritate. Se pare că îşi plăteşte birurile către PSD mult mai conştiincios decât datoria pe care o are la stat. Domnule Ciorbea, nu vreti să vă daţi demisia şi să vă ascundeţi de ruşine?", a scris copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, pe contul său de Facebook.

Amintim că Guvernul Cioloş a modificat, săptămâna trecută, Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului astfel încât să poată fi organizate referendumuri locale odată cu alegerile locale şi utilizând infrastructura pregătită pentru acest tip de scrutin.

Executivul a anunţat că "odată cu alegerile locale din 5 iunie vor fi organizate două referendumuri locale", făcând trimitere la situaţia din Oradea, dar şi la judeţul Botoşani, unde Consiliul Local al comunei Dîngeni, a aprobat organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din comună pentru înfiinţarea satelor Gulioaia, Buneni şi Coşteni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne