Parlamentul interzice alimentele de tip fast-food in unitatile de invatamant

O persoana tine in mana un Big Mac
O persoana tine in mana un Big Mac (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Camera Deputatilor a adoptat, marti, o initiativa legislativa care prevede ca in incinta unitatilor de invatamant de stat si particular se interzice prepararea, comercializarea si distribuirea alimentelor nerecomandate scolarilor si prescolarilor.

Propunerea legislativa, initiata de deputati din mai multe partide, se intituleaza "proiect de lege pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar" si a fost adoptata de deputati cu 186 voturi "pentru", niciun vot "impotriva" si 3 abtineri.

Potrivit actului normativ, Ministerul Sanatatii va intocmi si actualiza o lista a alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, conform recomandarilor specialistilor in nutritie. Inspectoratele scolare vor prelua aceasta lista si o vor comunica unitatilor de invatamant.

Proiectul mai prevede ca alimentele nerecomandate sunt cele care au un aport suplimentar de grasimi, zahar, sare, indulcitori, aditivi alimentari si au un efect daunator sanatatii.

Meniurile servite in cantinele unitatilor de invatamant vor fi avizate de specialisti in nutritie acreditati de Ministerul Sanatatii.

Cei mai multi deputati au sustinut aceasta initiativa legislativa. In opinia lor, comercializarea la chioscurile din incinta unitatilor de invatamant a alimentelor tip fast-food duce la imbolnavirea copiilor de diabet, obezitate si boli cardio-vasculare.

Deputatul PDL Sorin Paveliu a apreciat ca alimentele care au mai mult de 3 grame de grasimi la suta de grame sunt toxice. El a propus si interzicerea reclamei in scoli la alimente de tip fast-food si la racoritoare, dar si introducerea de avertismente pe astfel de alimente, la fel ca pe pachetele de tigari.

Deputatul apartinand minoritatilor nationale Varujan Pambuccian a spus ca nu este vorba despre ingradirea unor libertati ale comertului, ci despre stoparea obezitatii la tineri.

Deputatul PNL Mihaita Calimente a spus, in schimb, ca este aberant sa se spuna cuiva ce si cum sa manance, iar deputatul Mircea Cosea a preciat ca alimentele de tip fast-food sunt mai accesibile deoarece ele s-au ieftinit in ultimii ani, in timp ce alimentele sanatoase cum sunt laptele, mierea si altele s-au scumpit cu 70%.

Proiectul de lege a fost adoptat si de Senat, iar Camera Deputatilor este forul decizional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne