Parlamentul polonez aprobă o lege de interzicere a avorturilor

Seimul din Varşovia a adoptat vineri, cu 267 de voturi pentru şi 154 împotrivă, în primă lectură, o propunere de lege care vizează o interzicere aproape totală a avorturilor, scrie revista germană Spiegel.
Protest în Varoşovia împotriva planurilor guvernamentale de a interzice complet avorturile
Protest în Varoşovia împotriva planurilor guvernamentale de a interzice complet avorturile (Captură Foto)

Noua lege interzice avorturile în ţara majoritar catolică, singura excepţie fiind situaţia în care femeia gravidă este în pericol de moarte. Dezbaterea, extrem de controversată, a fost lansată de Iniţiativa Cetăţenească Stop Avorturilor, care a strâns peste jumătate de milion de semnături pentru o petiţie, deşi ar fi fost suficiente şi 100.000.

În schimb, o contrainiţiativă, de liberalizare a legislaţiei în materie de avorturi, desfăşurată sub titlul ”Salvaţi femeile”, care viza aprobarea avorturilor până în cea de-a 12-a săptămână de sarcină, în baza unei petiţii semnate de 215.000 de polonezi, a căzut la vot.

Actuala legislaţie poloneză permite întreruperile de sarcină numai în cazul în care viaţa sau sănătatea mamei sunt puse în pericol, în caz de viol, incest sau când fătul are malformaţii permanente.

Potrivit petiţiei anti-avort, avorturile ilegale trebuie pedepsite de acum încolo cu închisoare până la cinci ani, inclusiv pentru femeile implicate. În plus, statul şi comunităţile sunt obligate să ajute financiar femeile şi familiile care cresc un copil cu handicap.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe