Bruxelles-ul avertizează: Polonia trebuie să menţină legea şi democraţia

Până luni, guvernul polonez trebuie să demonstreze că ia măsuri de modificare a legii referitoare la Înalta Curte a ţării. Un eşec în acest sens va determina Comisia Europeană să sancţioneze Polonia.
Protest anti-guvern în Varşovia, 7 mai 2016.
Protest anti-guvern în Varşovia, 7 mai 2016. (Captură Foto)

Avertismentul dur din partea Bruxelles-ului către Polonia - pentru ca aceasta să adreseze până săptămâna viitoare temerile legate de aplicarea legii în ţară - a fost primit de Varşovia cu indiferenţă.

Temerea principală a Comisiei Europene este că noua lege adoptată de guvernul conservator polonez subminează independenţa şi autoritatea sectorului judiciar, în special a Curţii Constituţionale.

Comisia Europeană a avertizat că, dacă tribunalul “este împiedicat să asigure o evaluare constituţională reală, nu se va putea verifica cu adevărat respectarea drepturilor fundamentale în actele legislative”.

Cu alte cuvinte, cea mai înaltă curte a Poloniei este blocată să ofere controale constituţionale şi să asigure un echilibru în ceea ce priveşte ramura legislativă şi cea executivă ale ţării. Comisia Europeană a declarat că Varşovia are timp până luni să demonstreze că s-a făcut un oarecare progres pentru a se remedia situaţia.

Dacă partidul de guvernament Lege şi Justiţie (PiS), care conduce de când a câştigat majoritatea în ambele camere ale Parlamentului la alegerile de anul trecut, nu va răspunde într-o manieră potrivită, Comisia ar putea acţiona în baza cadrului legii care urmăreşte să protejeze valorile UE precum aplicarea legii, democraţie, egalitate şi respectarea drepturilor omului.

Comisia Europeană a lansat o anchetă fără precedent în luna ianuarie pentru a vedea dacă aşa-zisele “reforme” ale PiS au încălcat regulile democratice ale UE şi dacă trebuie luate măsuri punitive.

Dar oficialii polonezi nu par să se grăbească să acţioneze. Viceministrul polonez de Externe Konrad Szymaski a declarat că Polonia are nevoie de mai mult timp pentru a rezolva criza şi că nu va înregistra niciun rezultat pozitiv până luni.

El a mai susţinut că nu vede avertismentul ca un ultimatum, adăugând că Varşovia se află într-o discuţie “prietenoasă” constantă cu Comisia.

Dar dacă Polonia continuă să tergiverseze remedierea situaţiei, atunci Comisia, care aplică tratatele UE, ar putea lua măsuri. Comisia ar putea recomanda modalităţi de rezolvare a problemelor de către Polonia şi să stabilească un termen limită.

Dacă intransigenţa Varşoviei persistă, atunci Comisia ar putea chiar impune sancţiuni împotriva Poloniei şi ţara şi-ar putea pierde dreptul de vot în cadrul Uniunii Europene.

La începutul acestei luni, peste 200.000 de polonezi au ieşit pe străzi pentru a protesta impotriva acţiunilor guvernului lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe