Partidul M10: Există spitale care în loc să vindece, ucid. Ele trebuie identificate, demolate şi reconstruite

Unele dintre spitale noastre sunt adevărate bombe cu ceas, focare de infecţie. Ele trebuiesc identificate şi înlocuite cât mai rapid, susţine partidul condus de Monica Macovei care propune câteva soluţii pentru "vindecarea sistemului".
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10 (Eugen Horoiu)

"Se moare cu zile în spitalele din România: în octombrie, adolescenţii de la Colectiv, astăzi, copiii din Argeş şi nu numai. Sistemul de sănătate merge înapoi. Şi este lovită crunt chiar generaţia care trebuie să construiască în continuare România", trage un semnal de alarmă partidul M10, în cadrul unui comunicat de presă remis duminică.

Nu mai departe de săptămâna trecută, 42 de copii erau internaţi în spitalele din Argeş cu infecţii digestive. Doi dintre aceştia, care au trebuit transferaţi la Bucureşti, au fost confirmaţi cu rotavirus, conform informaţiilor de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş.

"Chiar şi după trei decese şi la mai mult de o săptămână de la explozia de îmbolnăviri din Argeş, autorităţile nu sunt în stare să explice nimic. A fost nevoie de trei morţi inocente pentru ca guvernul să cheme specialişti suedezi pentru a găsi explicaţii. Asistăm la aceeaşi lentoare şi incapacitate care a dus numărul deceselor de la Colectiv la peste 60", se arată în documentul citat.

M10 lansează un apel public vizând "o problemă care atinge direct fiinţa noastră – sănătatea românească este infectată". "În faţa epidemiilor de necontrolat, a bacteriilor şi a virusurilor necunoscute, a numărului de decese cauzate de infecţii intraspitaliceşti, este nevoie de o soluţie dureroasă pentru a vindeca sistemul."

Partidul fostului ministru al Justiţiei propune un program naţional de expertizare şi sanitizare a spitalelor din România, sub monitorizarea unui grup de experţi internaţionali. Totodată, Ministerul Sănătăţii trebuie să prezinte situaţia reală a infecţiilor intraspitaliceşti. "Există spitale care în loc să vindece, ucid. Ele trebuie identificate, demolate controlat şi reconstruite".

În paralel, M10 propune lansarea unui Audit Naţional al sistemului de sănătate, cu participarea unor medici specialişti români din străinătate pentru a afla exact de câţi medici şi asistente e nevoie, unde şi cu ce specializări.

"Este responsabilitatea Ministerului Sănătăţii să se asigure că spitalele au medicii şi personalul necesar şi să vină cu programe care să sprijine revenirea medicilor în ţară, dacă resursa umană internă s-a epuizat. Nu putem lupta cu infecţiile fără medici epidemiologi şi nu putem constata în mijlocul crizei că ei ne lipsesc. Şi, mai ales, nu putem să aşteptăm la nesfârşit ca un sistem corupt şi ineficient să accepte că nu poate face faţă.

Prioritatea guvernului şi a statului trebuie să fie grija faţă de viaţa românilor. Oamenii mor în spitale pentru că funcţionari iresponsabili şi medici corupţi nu acceptă că nu au soluţii. E nevoie de spitale noi, de clădiri şi echipamente curate, care să fie păstrate aşa. E nevoie să ne aducem medicii înapoi în ţară, cu orice preţ. Pur si simplu pentru că spitalele trebuie să vindece, nu să omoare", a subliniat partidul M10.