Pasagerii, "spionaţi" la bordul avioanelor? / Cathay Pacific: "Îmbunătăţim experienţa de zbor a clienţilor noştri"

Compania chineză Cathay Pacific a confirmat că ar colecta imagini ale pasagerilor în timpul zborului
Compania chineză Cathay Pacific a confirmat că ar colecta imagini ale pasagerilor în timpul zborului (pixabay.com)

Cathay Pacific, o companie aeriană din Hong Kong, a dezvăluit că înregistrează activitatea pasagerilor pe avioanele sale prin intermediul camerelor video şi sistemelor de divertisment de la bord, redeschizând astfel o dezbatere privind confidenţialitatea şi supravegherea în avioane.

Compania din Hong Kong a confirmat că ar colecta imagini ale pasagerilor când aceştia sunt la bord, precum şi faptul că înregistrează tot ce utilizează aceştia în sistemul de divertisment în zbor (IFE) şi modul în care îşi petrec timpul în cursul călătoriei. Cu toate acestea, Cathay a precizat că imaginile nu sunt surprinse de camere reglabile. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru CNN: "În conformitate cu practicile standard şi pentru a ne proteja clienţii şi personalul din prima linie, există camere de circuit închis instalate în sălile aeroportului şi la bordul aeronavelor (o cameră video, poziţionată lângă uşa cabinei) din motive evidente de siguranţă".

"Toate imaginile sunt gestionate într-o manieră sensibilă - continuă purtătorul de cuvânt - cu controale de acces riguroase. Nu există camere CCTV (Closed Circuit Television) instalate în băi. Sistemele noastre de divertisment în zbor nu au camere video, microfoane sau senzori pentru monitorizarea pasagerilor". Cu toate acestea, în politica de confidenţialitate, compania aeriană a declarat că colectarea de date este concepută pentru a îmbunătăţi experienţa de zbor cu o personalizare suplimentară şi, mai ales, că datele ar putea fi partajate cu parteneri terţi în scopuri de marketing. “Vom păstra datele dvs. personale atâta timp cât este necesar”, se precizează în politica de confidenţialitate.

În timp ce supravegherea CCTV este acceptată de mulţi drept o măsură de securitate liniştitoare, alţii consideră că monitorizarea pasagerilor dintr-o cabină a aeronavei este un pas prea mare. Cathay Pacific are un impact negativ în ceea ce priveşte confidenţialitatea digitală. În octombrie 2018, compania aeriană a raportat o încălcare a datelor care ar putea afecta aproximativ nouă milioane de pasageri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură