Patru aliaţi NATO neagă că ar fi acceptat să furnizeze armament modern Ucrainei

Summitul NATO din Ţara Galilor.
Summitul NATO din Ţara Galilor. (Captură.)

Duminică, onsilierul prezidenţial ucrainean a declarat, că cinci state dintre cele prezente la summitul NATO s-au angajat să furnizeze armament şi consilieri militari Ucrainei, dar patru din cele cinci au negat rapid că s-a ajuns la un asemenea acord, a relatat Reuters.

”La summitul NATO s-a ajuns la o înţelegere privind furnizarea de armament modern şi consilieri militari din Statele Unite, Franţa, Italia, Polonia şi Norvegia”, a notat Liţenko, fostul ministrul ucrainean de Interne, pe Facebook.

Oficialii NATO au anunţat, anterior, că alianţa nu va furniza armament către Ucraina, dar statele membre îl pot livra într-un cadru individual. Un oficial NATO contactat duminică de Reuters a comentat privitor la înţelegerea anunţată de Liţenko.

Liţenko nu a acordat alte detalii. Acesta ar fi putut emite acest comentariu din motive politice interne care să sublinieze gradul de angajament al NATO faţă de Ucraina.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, ale cărui forţe militare se confruntă cu separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, a participat la un summit de două zile în Ţara Galilor, care s-a încheiat vineri.

Un oficial senior al Statelor Unite, care a ales să comenteze sub protecţia anonimatului, a negat că Statele Unite ar fi luat o asemenea decizie. ”Statele Unite nu au făcut nicio ofertă de asistenţă letală către Ucraina.”

Întrebat despre comentariile lui Liţenko, oficialii ministerului apărării din Italia, Polonia şi Norvegia au negat existenţa unor planuri de furnizare de armament către Ucraina.

În Franţa, un consilier de la palatul Elysee a refuzat să comenteze.

ceste ştiri sunt incorecte. Italia, împreună cu UE şi ţările NATO, pregăteşte un pachet de ajutor militar non-letal precum veste anti-glonţ şi căşti pentru Ucraina”.

”Participăm cu ofiţerii în două exerciţii militare în Ucraina, dar afirmaţia că livrăm arme Ucrainei, este incorectă”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Lars Gjemble.

Purtătorul de cuvânt al ministerului polonez al Apărării, colonelul-locotenent Jacek Sonta, a declarat că ”la summitul NATO, nu a existat niciun acord al Poloniei privind furnizarea de armament modern către Ucraina”.

Oficialii NATO au declarat că alianţa nu va trimite armament către Ucraina, care nu este un stat membru, dar au precizat că statele membre îl pot furniza în mod individual.

Rusia s-a opus vehement apropierii Ucrainei de Alianţa Nord Atlantică.