Patru deputaţi din Duma rusă, originari din Republica Moldova (revista presei)

Patru membri ai camerei inferioare a parlamentului rus sunt născuţi în Republica Moldova, iar unul este deja la al treilea mandat. În urma alegerilor din 4 decembrie 2011, în Duma de Stat au intrat doi deputaţi care reprezintă Edinnaia Rossia (Rusia Unită), unul - partidul lui Vladimir Jirinovski şi unul - Spravedlivaia Rossia (Rusia Dreaptă), scrie Adevărul de miercuri.

Cel mai cunoscut este milionarul Aleksandr Babakov, originar din Chişinău, care este deja la al treilea mandat. Prosper om de afaceri, Babakov deţine mai multe întreprinderi energetice şi hoteluri în Ucraina. La Moscova, controlează Banca Temp-bank şi cunoscutul club de fotbal ŢSKA. Averea sa a fost estimată anul trecut, de către revista Finans, la 220 milioane de dolari.

Un alt deputat rus este Iaroslav Nilov, născut la Chişinău, care a ajuns pentru prima dată în Duma de Stat pe listele Partidului Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski. Nilov a vorbit de bine despre ţara sa de baştină, dar a regretat ieşirile naţionaliste ale unor politicieni de la Chişinău, scrie Adevărul. Iaroslav Nilov a vorbit şi de originile romane ale moldovenilor. 'Sunteţi urmaşii lui Traian şi ai Romei şi ar trebui să fiţi mândri de asemenea strămoşi', a spus acesta.

Bloggerul rus Eduard Baghirov, acuzat că ar fi pus la cale 'o revoluţie twitter' în Republica Moldova, este căutat şi de organele de drept din Federaţia Rusă, la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, mai scrie Adevărul. Scriitorul a fost dat în urmărire generală în Rusia încă din 19 octombrie 2011, chiar a doua zi după evadarea lui din Moldova. Cu toate acestea, Baghirov stă nestingherit acasă, la Moscova, oferă interviuri presei locale şi scrie pe blogul său.

Timpul a publicat un articol semnat de Alexandru Vakulovski despre protestele din România, provocate de demisia lui Raed Arafat şi despre declaraţiile comunistului Vladimir Voronin, care şi-a manifestat public sprijinul pentru protestatari. 'Tovarăşul Voronin s-a băgat exact unde nu-i fierbe oala atunci când şi-a expus părerile despre protestele din România', se menţionează în articol.

Dacă şi-ar dori acest lucru, Raed Arafat ar putea deveni nu doar un lider al protestatarilor, ci chiar un preşedinte - în sfârşit, iubit - al românilor. Iubirea însă e un termen care nu poate fi nicicum asociat cu Voronin, concluzionează autorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe