Patru soldaţi ucişi în estul Ucrainei. Zelenski cheamă Rusia, Franţa şi Germania la discuţii

Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei
Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (gov.md)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor Rusiei, Germaniei şi Franţei să reia discuţiile privind soluţionarea pe cale paşnică a conflictului separatist din regiunea est-ucraineană Donbas, după ce patru soldaţi au fost ucişi marţi, potrivit Reuters.

Ministerul Apărării a susţinut că este cel mai mare număr de victime provocat într-o singură zi începând cu octombrie 2018. Bombardamentul a avut loc în pofida unui acord de încetare a focului încheiat luna trecută cu separatiştii susţinuţi de Rusia.

“Acordul de încetare a focului a durat 17 zile. Incidentul de astăzi urmăreşte să submineze nu doar acest armistiţiu, ci şi procesul de negociere ca întreg”, a postat Zelenski pe contul său de Facebook.

Conflictul dintre soldaţii ucraineni şi separatiştii pro-ruşi s-a soldat cu moartea a 13.000 de persoane de la izbucnirea lui în aprilie 2014, la o lună după ce Rusia anexase ilegal peninsula ucraineană Crimeea. În 2015, un acord încheiat la Minsk – care implică Rusia şi Ucraina şi intermediat de Franţa şi Germania – a dus la încetarea luptelor majore din estul Ucrainei, însă ciocnirile armate la scară mică continuă să provoace pierderi de vieţi omeneşti.

Cele patru ţări s-au întâlnit ultima dată în 2016, însă pacea s-a dovedit până acum a fi evazivă, Kievul şi Moscova acuzându-se reciproc pentru acest eşec. Ucraina susţine că Rusia nu doreşte să îşi îndeplinească angajamentele prevăzute în acordul de pace, precum retragerea personalului militar din Donbas şi suspendarea furnizării de arme, bani şi forţe separatiştilor. La rândul său, Rusia susţine că Ucraina nu îşi onorează angajamentele.

Acordul de la Minsk prevede că, după intrarea în vigoare a regimului de încetare a focului, cele două părţi ar trebui să se îndrepte către soluţionarea paşnică a conflictului, însă armistiţiile au continuat să fie încălcate.

După ce a ajuns la putere în acest an, noul preşedinte ucrainean Zelenski a promis că va pune capăt conflictului şi a propus discuţii cu omologul rus Vladimir Putin într-o locaţie neutră.

“Astăzi, întreaga lume a văzut cine nu doreşte pacea. Din acest motiv, cer ca Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Vladimir Putin să se întrunească cât mai curând posibil pentru a relua negocierile”, a afirmat Zelenski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe