Pe când taxa pe incultură?

(photos.com)

Se pare că momentan am scăpat de nesimţitul bir pe cultură, dar nu se ştie niciodată... ”situaţia financiară disperată” în care se zbate Uniunea scriitorilor (de care vorbea dl. Paleologu) rămâne. De aceea, ca să nu cădem pradă înduioşării e bine să vedem ce semnale de alarmă au tras câţiva dintre cei care s-au opus unei asemenea împilări ”culturale”.

”Nu vrem taxă pe cultură! Vrem taxă pe prostie”. Aşa se numeşte un protest organizat pe Facebook, împotriva timbrului cultural.

Diaspora a reacţionat imediat. ”Timbrul cultural sau cum îi spuneţi voi cei de dincolo de Atlantic este o măsură abuzivă ce aduce cu o măsură similară a lui Carol al II-lea în anii 1930. Numai că atunci era marea criză economică...la noi este însă vorba de Marele Jaf Organizat...”, scrie pe Facebook, Cezar Banu, cercetător la Universitatea din Quebec, Montreal.

Iar, de vreme ce în Europa nu s-a auzit de aşa o taxă, altcineva propune ca o asemenea lege să fie evaluată de Comisia Europeană, dacă este în conformitate cu dreptul european şi dacă e în sprijinul culturii. ”Dacă scopul este să sprijine cultura, acest scop este menţionat în directiva 2006/115/CE (Directiva 2006/115/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind dreptul de închiriere şi de împrumut şi anumite drepturi conexe dreptului de autor în domeniul proprietăţii intelectuale (versiune codificată), (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/...)”, scrie cineva din Suedia, sugerând un avocat în drept european.

Oricum, toată lumea e de acord că destinaţia acestui leu (care nu e doar 1 leu, cum spune dl. Manolescu) nu are nicio legătură cu sprijinirea culturii. Iar foamea disperată a aşa-ziselor ”uniuni de creatori” nu ar trebui potolită din banii cititorilor, disperaţi, pe drept cuvânt de tot ce se întâmplă şi li se întâmplă în România.

”Taxa numită "timbru cultural" preconizată de "aleşii" noştri va cădea pe spatele cititorilor şi în capul editorilor. 1 leu în plus la carte (indiferent de preţul ei, inclusiv la cărţile de 5-10 lei) pe care va trebui să-l plătească CITITORUL cui? Uniunii Scriitorilor! De ce? Ca să-şi poată permite mai departe case "de creaţie" la munte şi la mare, "festivaluri", bun prilej de conversaţii la o băuturică şi o gustărică, maşini pentru mărimile Uniunii, sedii, funcţionare şi cafele, premii distribuite în cerc etc. De ce să plătească cititorul pentru asta? Scriitorul-autor e plătit pentru cartea lui - atât cât îngăduie piaţa de carte care, la ora aceasta, e în cel mai bun caz leşinată. Ca să nu spun în agonie - când cărţi de valoare, tipărite în tiraje de 500 exemplare, zac în depozitele editurilor sau prin librării. De ce să mai plătească cititorul ceva în plus "sindicatului" care este în acest moment Uniunea?”, scrie într-un comentariu pe Facebook, Silvia Colfescu, director la editura Vremea.

Dealtfel, într-un articol pe blogul ei, Silvia Colfescu descrie pe larg cam tot ce trebuie să ştim despre ”timbrul literar” şi preţul cărţii, acest ”bir” cerut de dl. Manolescu, preşedinte USR, ”care domn stă de ani de zile la Paris, pe banii contribuabilului, deşi NU SE VEDE nici un avantaj concret al ţării de pe urma acestei cheltuieli”. Zice şi de dl. Vosganian, vicepreşedinte al USR, susţinătorul feroce al acestui timbru, ”care domn stă de ani de zile în Senat sau la cârma vreunui minister (tot pe banii contribuabilului), şi singurul „avantaj” concret al ţării, care SE VEDE de pe urma acestei cheltuieli, a fost considerat penal de către autorităţile competente. Dar ce contează paguba statului (a noastră, a tuturor) în faţa lacrimilor de crocodil ale Domnului Vosganian?”, întreabă retoric directorul de la Vremea.

Mesajul lui Cristian Bădiliţă (scriitor, istoric, doctor la Sorbona) este chiar mai indignat. În postarea sa ”Stopaţi hoţia pe cultură” el scrie: ”România este cea mai incultă ţară din UE, aşa cum ne-o arată statisticile şi realitatea. Oamenii nu-şi permit să frecventeze librăriile, sălile de concert, muzeele, teatrele. Din cauza nivelului scăzut de trai nu se poate face absolut nicio comparaţie între România şi ţările vestice. În acest context proiectul de lege privind instituirea unei taxe pe cultură este nesimţit şi aberant. Conform declaraţiilor iniţiatorilor şi susţinătorilor proiectului, intenţia lor este de a-i proteja pe creatori. În realitate, taxa respectivă este menită exclusiv susţinerii unor sindicate proletare, pline de falşi creatori. Iniţiatorii proiectului sunt activişti culturali care-şi urmăresc propriul interes: absorbţia de fonduri rezultate din truda şi inspiraţia creatorilor importanţi, vandabili, precum şi din buzunarele cititorilor”. Şi încheie: ”Pînă cînd, oameni buni, asemenea aberaţii ne vor mînca nervii şi timpul în România? Îi rog pe intelectuali să se mobilizeze şi pentru cauze importante, nu doar pentru barba lui Pleşu sau pentru chelia lui Băsescu”.

Se pare că nemulţumirea generală legată de numita taxă abuzivă, n-a rămas fără ecou şi că la presiunea câtorva din PNL 1) timbrul rămîne de 2 la sută, ca şi pînă acum. Nu va fi de 1 leu pentru fiecare exemplar. 2) nu va exista un timbru fizic care să fie lipit pe cărţi, ca la ţigări. 3) editurile nu vor plăti timbrul înainte pentru tot tirajul, cum s-a spus.

Şi dacă treaba cu taxa pe cultură n-a mers, poate ar merge cea pe incultură. Maneliştii şi ghicitoarele nu plătesc nici măcar impozit, deci ar trebui început chiar de aici. Iar apoi ”cărţi scrise în puşcărie de autori contemporani, spectacole de teatru politic şi circ electoral, filme TV cu hoţi şi proşti, documentare mondene cu şi despre cititorii colecţiei „Carnea de pe noptieră“, sugerează Iulian Tănase, de la Radio Guerilla.

El propune Timbrul Incultural, ”care ar trebui să se aplice oricărui produs incultural din România, aşa-zişii beneficiari ai sumelor astfel obţinute fiind uniunile şi organizaţiile de creatori ai neamului prost. Acest timbru ar fi o şansă nesperată şi pentru Televiziunea Română, care ar putea evita falimentul prin înfiinţarea postului TVR Incultural. Cu un timbru de doar 2 lei se poate susţine şi dezvoltă incultura naţională în toate formele ei de exprimare artistică”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.