PE îi ridică imunitatea Marinei Le Pen. Ar fi utilizat abuziv fonduri europene

Procurorii francezi au cerut ridicarea imunităţii liderei Frontului Naţional Francez, Marine Le Pen, pentru a se putea continua o investigaţie privind folosirea abuzivă a fondurilor europene.
Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional francez.
Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional francez. (Alain Jocard/AFP via Getty Images)

Parlamentul European a început miercuri, în mod oficial, procedura de ridicare a imunităţii parlamentare a candidatei prezidenţiale franceze Marine Le Pen, fiind acuzată că ar fi abuzat de fondurile UE.

Procurorii francezi au cerut săptămâna trecută parlamentarilor europeni să ridice imunitatea liderei Frontului Naţional pentru a se continua investigaţiile în privinţa presupusei remunerări fictive a asistenţilor a 23 de eurodeputaţi ai Frontului Naţional

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat miercuri europarlamentarilor în Bruxelles că cererea a fost prezentată Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului UE, care este însărcinată cu soluţionarea acestor probleme.

Le Pen este acuzată că şi-a plătit bodyguardul, Thierry Legier şi pe şefa personalului, Catherine Griset, din fondurile UE. Se presupune că Le Pen a depus un contract de muncă fictiv la Parlamentul European, prezentându-l pe Legier ca asistent, iar Griset, care locuia în apropierea Parisului, mai degrabă lucra pentru Frontul Naţional Francez decât în organismul european.

Atât Legier cât şi Griset au fost audiaţi în luna februarie de investigatori, deşi doar Griset a fost acuzată de tăinuire.

Le Pen a afirmat că ancheta este o interferenţă politică, iar acuzaţiile lansate împotriva ei sunt minciuni.

Parlamentul European o acuzase anterior pe lidera Frontului Naţional că a plătit membri ai partidului cu fonduri UE în perioada 2011-2012, susţinând că a fost fraudată suma de 340.000 de euro. Le Pen a negat, de asemenea, acuzaţiile din acel caz, invocând o ajustare contabilă. Refuzul ei, de până acum, de a rambursa banii a determinat Parlamentul European să înceapă să îi reţină lunar din salariul şi îndemnizaţiile de europarlamentar.

Candidatei prezidenţiale franceze de extremă dreapta i s-a suspendat luna trecută imunitatea parlamentară într-un caz separat, pentru a fi investigată ca urmare a postării pe Twitter, în decembrie 2015, a trei imagini grafice cu execuţii efectuate de jihadişti. În Franţa, această infracţiune ar putea atrage o sentinţă de până la 3 ani de închisoare şi o amendă de 75.000 de euro.

În cadrul primei runde a alegerilor prezidenţiale de duminică, Le Pen a obţinut 21,4% dintre voturi, terminând pe locul doi, în timp ce candidatul de centru Emmanuel Macron a ocupat locul întâi cu 23,9% dintre voturi.

Cei doi se vor duela în runda finală a acestor alegeri în 7 mai. Cele mai recent sondaje de opinie îl arată pe Macron câştigător al acestei runde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe