Pedepsirea lui Bo Xilai prevesteşte o furtună politică mai mare

Bo Xilai alături de soţia sa, Gu Kailai.
Bo Xilai alături de soţia sa, Gu Kailai. (Arhiva foto New Epoch Weekly)

Articolele din media condusă de statul chinez arată faptul că fostul şef al Partidului în Chongqing, Bo Xilai, s-ar putea confrunta cu o pedeapsă mai dură decât cea de a fi înlăturat din poziţia sa în cadrul partidului, conform comentatorilor. Ca semn al gravităţii cu care Beijing-ul tratează cazul lui Bo Xilai, au fost făcute eforturi pentru a fi explicat membrilor partidului şi publicului.

Xinhua, agenţia de presă purtătoare de cuvânt a guvernului chinez, a anunţat în data de 10 aprilie la ora 11 pm, că Bo Xilai – fostul om “greu” al partidului a fost inlăturat din poziţiile sale din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CCPCC) şi din Biroul Politic. Un minut mai târziu, prin intermediul aceleiaşi surse media, avea să sosească anunţul potrivit căruia soţia lui Bo Xilai – Gu Kailai – a fost predată organelor de aplicare a legii fiind bănuită că ar avea legătură cu moartea suspectă a lui Neil Heywood, un om de afaceri britanic în vârstă de 41 ani.

Aceeaşi ştire avea să apară peste tot pe blog-ul Weibo, un micro-blog de importanţă majoră în China continentală, dar ştirea a fost imediat cenzurată.

Conform ziarului Ming Pao – un jurnal din Hong Kong – la 11 aprilie, PCC a emis documente la nivel de judeţ sau oficialilor de rang mai înalt din cadrul Partidului, transmiţând informaţii referitoare la Bo Xilai şi la soţia acestuia pentru aşa numitele “sesiuni de studiu”, pentru a explica de ce Bo Xilai a fost eliminat din Partid.

Cu toate acestea, Ming Pao raportează că documentele au fost imediat retrase, pentru motive care rămân încă neclare. Ming Pao a raportat de asemenea că membrii redacţiilor celor mai importante ziare din Beijing au fost chemaţi în şedinţă pentru a discuta despre cum trebuie să relateze subiectul Bo Xilai.

Comentatorii susţin că acest tip de tratament aplicat unui oficial de rang înalt al Partidului nu a mai fost văzut de pe vremea Revoluţiei Culturale, în urmă cu mai mult de 30 de ani.

Reacţii sceptice

După raportul Xinhua, au apărut multe răspunsuri sceptice în legătură cu scandalul Bo Xilai şi cu ceea ce conduce cu adevărat turbulenţele actuale din eşaloanele superioare ale Partidului.

Liu Gang, un fost lider al mişcării studentesti din Tiananmen din 1989, scria pe blogul Mişcării Iasomia Chineză că potrivit metodelor obişnuite ale PCC, tot ceea ce are legătură cu vreun membru al Biroului Politic este acoperit şi orice critică este făcută publică numai în cazul în care un personaj de rang înalt şi-a pierdut complet influenţa politică.

Liu Gang a pus la îndoială modul în care s-au desfăşurat investigaţiile privind suspecta ucidere a lui Heywood. El a subliniat că până când cazul nu este finalizat, nimeni nu ar trebui să îşi permită dezvăluirea publică a informaţiilor legate de caz. Liu a întrebat de ce se grăbeşte PCC atât de mult să publice acuzaţiile de crimă ce planează asupra soţiei lui Bo Xilai?

Wang Hua, editorialistul Epoch Times a spus: “Raportul Xinhua înşeală opinia publică. Atunci când Xi Jinping a vizitat SUA la 15 februarie, oficialii americani declaraseră deja presei că Wang Lijun dezvăluise cea mai mare crimă a lui Bo Xilai, accea de a fi pus la cale o conspiraţie împreună cu Zhou Yongkang pentru a-l împiedica pe Xi Jinping să preia mandatul”.

Zhang Tianliang, un alt comentator al Epoch Times consideră că “ dacă cineva dezvăluie informaţii despre corupţia lui Bo Xilai, prostituţie sau chiar ajută la relatarea despre presupusa crimă comisă de către sotia acestuia, toate acestea sunt menite să dilueze adevărata semnificaţie a cazului lui Bo Xilai.

Furtună politică mai mare

În articolul publicat de Xinhua despre faptul că poliţia a arestat-o pe soţia lui Bo Xilai, Gu s-a referit la aceasta uzând un nume pe care ea nu-l folosise niciodată: “Bo-Gu Kailai”

He Weifang, professor la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Beijing, scria pe micro-blogul său: “Asta este greu de explicat: numele ei de familie este Gu, atunci de ce este pus la început numele de familie al soţului ei? A emigrat ea în Occident, sau autorităţile încearcă să o asocieze cu soţul ei? Această dramă încă nu s-a sfârşit, devenind din ce în ce mâi tulburătoare”.

Wen Zhao, comentator pe teme sociale, a declarat pentru The Epoch Times: “Cele două seturi de ştiri au venit împreună, spunând că Bo Xilai a fost anchetat de către Comisia Centrală pentru Inspecţia în Disciplină şi că soţia acestuia, Gu Kailai este suspectă de crimă, fiind deferită organelor de aplicare a legii, ceea ce înseamnă practic că ea este arestată. Punând aceste două ştiri împreună, indicaţia este clară, şi anume că ceea ce înfruntă acum Bo Xilai nu este numai simplul sfârşit al carierei sale politice, el se confruntă cu o pedeapsă mult mai serioasă”.

În aceeaşi zi în care agenţia de ştiri Xinhua anunţa decizia împotriva lui Bo Xilai, People’s Daily a publicat un articol editorial care stabilea un ton politic. Editorialul făcea referire la “incidentul Wang Lijun” – încercarea fostului şef al poliţiei din Chongqing de a obţine azil la Consulatul SUA, în 6 februarie. Zborul lui Wang a pus în mişcare evenimentele care au condus la anunţurile ce îi implică pe Bo Xilai şi pe sotia acestuia, Gu, la 10 aprilie.

Editorialul spunea: “Din datele actuale, se pare că incidental Wang Lijun este un major incident politic cu efecte adverse grave, atât în afară cât şi în ţară. Moartea lui Neil Heywood este un serios caz de crimă ce implică lideri de partid şi de stat şi rudele lor apropiate şi angajaţi. Bo Xilai a încălcat în mod serios disciplina Partidului şi a adus prejudicii Partidului şi ţării, şi a prejudiciat în mod serios imaginea Partidului şi a ţării”.

Shi Zangshan, un expert în chestiuni legate de China şi care trăieşte în Washington DC, a declarat către The Epoch Times că editorialul publicat în People’s Daily “nu numai că dezvăluie faptul că Bo Xilai ar fi încălcat legea penală, dar că el trebuie de asemenea să fie responsabil pentru seriosul incident politic Wang Lijun”.

Acelaşi expert afirma că PCC nu a anunţat ce fel de probleme politice ar putea avea fostul secretar de partid din Chongqing. În opinia sa, editorialul din People’s Daily indică faptul că Bo Xilai ar putea fi acuzat de conspiraţie sau trădare. A mai adăugat că “acesta este un preludiu la o furtună politică mai mare”.

Beijingul întăreşte controlul

Între timp, toate universităţile importante din China au ţinut şedinţe de urgenţă ale partidului în jurul orei 10 seara, ora Beijingului, în data de 10 aprilie, cu numai o oră înainte ca Xinhua să publice raportul asupra lui Bo Xilai şi a soţiei acestuia. Sursele spun că şedinţele s-au ţinut pentru a informa studenţii şi staff-ul universităţii despre aceleaşi linii promovate de către rapoartele Xinhua şi People’s Daily.

În acelaşi timp, ştirile pe blogul Weibo declarau că s-a constatat un puternic control al poliţiei de trafic în interiorul şi în jurul Beijingului.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.