Penelope Cruz şi Javier Bardem au denunţat ”genocidul” israelian

Penelope Cruz, 10 ianuarie 2013, Madrid
Penelope Cruz, 10 ianuarie 2013, Madrid (Carlos Alvarez / Getty Images)

Într-o scrisoare deschisă publicată de Europa Press şi de mass-media din Spania, Penelope Cruz şi Javier Bardem au descris acţiunile Israelului în Fâşia Gaza drept un ”genocid”.

Actorii au cerut Uniunii Europene să ”condamne bombardamentele terestre, navale şi aeriene împotriva populaţiei civile din Fâşia Gaza”.

În scrisoarea deschisă, cei doi au cerut armatei israeliene să înceteze focul şi au îndemnat statul Israel să ”ridice blocada, din cauza căreia Fâşia Gaza a suferit mai mult de un deceniu”.

”Gaza trăieşte în teroare în aceste zile, asediată şi atacată pe sol, apă şi aer. Casele palestinienilor sunt distruse, le sunt interzise apa, electricitatea şi libertatea de mişcare până la spitale, şcoli şi câmpuri, în timp ce comunitatea internaţională nu face nimic”, se arată în scrisoare.

Printre cei care au semnat scrisoarea se mai numără regizorii Montxo Armendariz şi Benito Zambrano; actorii Lola Herrera, Eduardo Noriega şi Rosa Maria Sarda şi muzicienii Amaral şi Nacho Campillo.

Vedetele consideră că noua rundă de violenţă din Orientul Mijlociu este provocată de ocuparea teritoriului palestinian de către Israel, care, aşa cum spune scrisoarea, ”continuă să avanseze şi să invadeze teritoriile palestiniene în loc să se întoarcă la graniţele din 1967”.

Aproape 1.100 de palestinieni şi 56 de israelieni au murit de când armata israeliană a început bombardamentele în Gaza, cu trei săptămâni în urmă, potrivit rapoartelor.

Bardem, care a câştigat Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol secundar în 2008 pentru rolul său în No Country for Old Men, este cunoscut drept un activist politic care abordează frecvent probleme controversate.

Cruz a câştigat un Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar în filmul lui Woody Allen Vicky Cristina Barcelona, în 2009.

Cruz şi Bardem sunt căsătoriţi şi sunt prieteni buni cu Almodovar, care a câştigat două Oscaruri: unul pentru cel mai bun film într-o limbă străină cu All About My Mother (2000) şi unul pentru cel mai bun scenariu original pentru Talk To Her (2002).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură