Pensionarii greci protestează împotriva reducerii pensiilor

Mii de pensionari greci au ieşit pe străzi în mai multe oraşe pentru a protesta împotriva planului guvernului Tsipras de a reduce pensiile conform cerinţelor impuse de creditorii internaţionali, pentru ca ţara să primească un al treilea pachet de salvare financiară.
Pensionarii greci mărşăluiesc în centrul Atenei in 26 noiembrie 2015 pentru a protesta împotriva reducerii pensiilor.
Pensionarii greci mărşăluiesc în centrul Atenei in 26 noiembrie 2015 pentru a protesta împotriva reducerii pensiilor. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.11.2015

Peste 2.000 de pensionari au mărşăluit joi în centrul Atenei în semn de protest faţă de reducerea pensiilor şi a schimbărilor aduse în sectorul social – ambele fiind prevăzute în planul bugetar al Greciei pentru 2016.

Proteste similare au avut loc în alte peste 12 localităţi elene împotriva reformelor plănuite de guvernul lui Alexis Tsipras în privinţa pensiilor.

Manifestanţii nemulţumiţi au afişat pancarte şi au scandat slogane împotriva austerităţii în timpul protestelor lor.

Demonstraţiile au loc într-un moment în care cele mai mari sindicate elene din sectoarele public şi privat, care reprezintă aproximativ 2,6 milioane de muncitori, plănuiesc o grevă de 24 de ore în 3 decembrie împotriva reformării sistemului de pensii.

Greva din 3 decembrie va fi cea de-a doua de acest gen în ultima lună.

În 12 noiembrie, mii de angajaţi au inundat străzile Atenei pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de creşterea taxelor şi modificarea sistemului de pensii. Aproximativ 20.000 de oameni au participat la acea grevă, care a fost organizată de GSEE şi ADEDY (Confederaţia Funcţionarilor Publici). În cadrul acelui eveniment, au avut loc ciocniri sporadice între manifestanţi şi poliţie.

Ministerul grec al Muncii lucrează de asemenea asupra unui nou sistem pe baza căruia pensiile garantate de stat vor fi aparent reduse cu jumătate – la un minim de 384 de euro.

La începutul acestei luni, administraţia premierului Tsipras a aprobat o lege prin care se vor suspenda o parte din beneficiile pentru pensionare, se va ridica vârsta de ieşit la pensie şi vor creşte contribuţiile pentru sănătate.

Legislaţia elenă include asemenea planuri pentru revizuirea sistemului de pensii, pentru fuzionarea mai multor fonduri de pensii într-unul singur şi pentru reducerea pensiilor suplimentare.

Noile măsuri au fost adoptate în schimbul unui pachet de 86 miliarde de euro pe care Grecia l-a primit de la creditorii săi internaţionali pentru a se salva de la o ieşire din zona euro. Pachetul are o durată de 3 ani şi, în schimbul acestor bani, Tsipras a căzut de acord în luna iulie să implementeze o serie de măsuri de austeritate foarte nepopulare.

Decizia guvernului elen a declanşat mari nemulţumiri în rândul grecilor, care susţin că Tsipras a ajuns la putere în luna ianuarie a acestui an pe baza unei platforme de anti-austeritate.

După criza economică din 2009, Grecia a primit de la creditorii săi internaţionali alte două pachete de salvare financiară – în 2010 şi 2012 – în valoare totală de 240 de miliarde de euro

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor