Pentagonul: apărarea aeriană rusească “schimbă planurile SUA” în străinătate [raport WSJ]

Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400
Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 (Getty Images)

Pe măsură ce atenţia Occidentul a fost distrasă în ultimii 2 ani de presupusa interferenţă rusească în alegeri şi de diverse “campanii de dezinformare” în mediul online, Kremlinul a fost preocupat de stabilirea superiorităţii aeriene în zone unde forţele Statelor Unite puteau la un moment dat să acţioneze cu impunitate, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Potrivit unui raport al publicaţiei americane Wall Street Journal (WSJ), sistemul de apărare antirachetă rusesc S-400, despre care o mare parte a Occidentului a început să afle recent în contextul războiului din Siria, “schimbă acum planurile SUA şi ale aliaţilor săi în potenţiale puncte fierbinţi”, deoarece Rusia ridică practic o “nouă Cortină de Fier” sub forma unor sisteme de apărare antiaeriană eficiente şi cu rază de acţiune mare, care se întind din zona Arctică până în Orientul Mijlociu.

Pentru început, sistemul radar al S-400, care este amplasat la o bază rusească din Siria, poate detecta tehnologia stealth şi este capabil să creeze o reţea extinsă în estul Mediteranei. De asemenea, S-400 este legat în continuare de o “reţea de sisteme de apărare aeriană” care se întinde “din Siria spre Nord, de-a lungul graniţelor est-europene şi ocolind Cercul Arctic către est”, potrivit raportului WSJ.

Deşi sistemul încă nu a fost testat în luptă, Pentagonul a recunoscut necesitatea schimbării unor rute de zbor şi a unor zone unde poate opera desfăşurarea avioanelor de luptă - cea mai importantă revelaţie în raportul WSJ, precizează Zero Hedge.

Potrivit Wall Street Journal:

Pentagonul a recunoscut că bateriile S-400 din Siria au determinat ajustări la operaţiunile coaliţiei aeriene, dar a susţinut că SUA, în general, încă deţine libertate de mişcare în aer. “Putem continua să operăm acolo unde trebuie să o facem”, a afirmat un oficial în domeniul apărării din SUA.

Casa Albă şi-a modificat Strategia pentru Securitate Naţională la sfârşitul anului 2017 pentru a lua în calcul noua provocare. Rusia “desfăşoară capabilităţi militare proiectate să blocheze accesul Americii în vremuri de criză şi să ne conteste abilitatea de a opera liber. Ei contestă avantajele noastre geopolitice”, a precizat raportul.

De asemenea, o altă apreciere similară se găseşte într-un raport congresional realizat de o comisie bipartizană cu scopul de a evalua strategia apărării prezentate de Casa Albă. Comisia a descoperit, potrivit Wall Street Journal, că Rusia “încearcă să obţină hegemonie regională şi mijloace pentru a-şi proiecta puterea la nivel global”, adăugând că acest lucru deja “diminuează avantajele militare ale SUA şi ameninţă interesele vitale ale SUA”.

Deşi cheltuielile şi capabilităţile militare ale Rusiei sunt în continuare mai mici decât ale SUA şi Chinei - bugetul rusesc al apărării este de aproximativ o zecime din bugetul Pentagonului – desfăşurarea strategică de către Kremlin a acestor sisteme cu scopul de a contracara puterea americanilor a fost suficientă pentru a avertiza Washingtonul. De asemenea, Moscova a generat temeri privind proliferarea sistemului S-400, aşa cum s-a întâmplat în China şi India şi cu potenţiale acorduri pe cale să se încheie cu Arabia Saudită şi Turcia.

În cazul în care, aşa cum precizează şi WSJ, evenimentul care a declanşat desfăşurarea sistemului S-400 în afara graniţelor Rusiei a fost războiul sirian – în care preşedintele Bashar al-Assad a invitat forţele ruse în ţară în 2015 – atunci Washingtonul şi aliaţii săi nu ar trebui să caute prea departe vinovaţii pentru această situaţie. După cum au recunoscut preşedintele rus Vladimir Putin şi Bashar al-Assad şi, în momente foarte rare de sinceritate, unii oficiali americani, forţele ruseşti au intrat în Siria ca reacţie la războiul sub acoperire al alianţei Occident-Golf pentru schimbarea regimului sirian care a lăsat cale liberă militanţilor jihadişti Al-Qaeda şi ISIS, ce se opun Damascului.

Cu privire la rezultatul dominaţiei americane în Atlantic şi Pacific, WSJ a precizat, reiterând o concluzie a Kremlinului:

Extinderea amprentei [sistemului rusesc] S-400 creează bariere care ameninţă decenii de superioritate aeriană americană necontestată în Orientul Mijlociu, zona Arctică şi unele părţi ale Asiei. Prin vânzarea sistemului S-400 altor ţări, Rusia contribuie la amplificarea limitării forţelor SUA.

“Rusia nu doreşte superioritate militară, dar a pus capăt superiorităţii Occidentului sau a Statelor Unite, a afirmat Serghei Karaganov, consilier pentru politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin. “Acum, Occidentul nu mai poate folosi forţa la întâmplare”.

Pentagonul încă se laudă cu dominaţia sa globală, fapt contestat de puţini, însă în curând s-ar putea lovi de prezenţa tot mai semnificativă a sistemului S-400, în special dacă Turcia şi Arabia Saudită ajung în final să le achiziţioneze, lucru pe care Washingtonul va încerca în continuare să îl obstrucţioneze, adaugă site-ul Zero Hedge.

De asemenea, Pentagonul a declarat pentru Wall Street Journal, referitor la problema capabilităţilor de apărare aeriană tot mai mari ale Rusiei: “SUA rămâne puterea militară proeminentă în lume şi continuă să îşi consolideze relaţiile cu aliaţii şi partenerii din NATO pentru a menţine avantajul nostru strategic”, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon. “SUA şi aliaţii noştri au suficiente măsuri la dispoziţie pentru a ne asigura că echilibrul de putere rămâne în favoarea noastră”.