Erdogan îi cere lui Trump să permită Turciei să controleze kurzii din Siria [discuţie telefonică]

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat din nou, în cadrul unei discuţii telefonice ce a avut loc duminică, să îl convingă pe omologul american Donald Trump să permită Turciei să controleze Manbij, o regiune în nordul Siriei dominată de grupul de luptători kurzi YPG (Unităţile de Apărare a Poporului).

YPG este unul dintre cei mai apropiaţi şi de încredere aliaţi ai SUA în Siria, care a contribuit în mare parte la eliminarea grupului jihadist Statul Islamic în ţara arabă şi la blocarea intrării jihadiştilor în Manbij şi în Kurdistanului sirian (Rojava). Guvernul turc consideră YPG grup terorist şi asociat cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este considerat grup terorist şi de SUA.

Trump şi Erdogan au discutat duminică seară despre situaţia din Siria, care s-a deteriorat recent prin uciderea a patru soldaţi americani în urma unei explozii produse în apropierea unui restaurant din Manbij, atacul fiind revendicat de Statul Islamic. Erdogan, potrivit biroului prezidenţial turc, i-a declarat lui Trump că soldaţii turci ar putea imediat să ocupe Manbij şi să înlăture militanţii YPG din zonă. Trump a anunţat în luna decembrie intenţia de a retrage toate trupele americane din Siria cât mai curând posibil deoarece, pe baza estimărilor sale, Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh) nu mai prezintă o ameninţare.

Publicaţia turcească Hürriyet a interpretat mesajul Ankarei în sensul că soldaţii turci ar putea umple imediat orice gol creat în nordul Siriei prin plecarea soldaţilor americani. “O declaraţie a preşedinţiei turce a precizat că Erdogan şi preşedintele Donald Trump au convenit să ia măsuri comune pentru a elimina ultimele elemente ale ISIS în Siria şi pentru a preveni revitalizarea grupului”, potrivit publicaţiei.

Declaraţia Casei Albe nu a specificat dacă Trump va lua în considerare retragerea din Manbij şi înlocuirea totală a prezenţei americane cu trupe turceşti. În schimb, Sarah Sanders, secretar de presă al Casei Albe, a afirmat că Erdogan a folosit apelul telefonic pentru a exprima condoleanţe pentru moartea soldaţilor americani în Manbij, adăugând că ambii şefi de stat au acceptat să “caute în continuare o soluţie negociată pentru nord-estul Siriei care să acopere temerile noastre pentru securitate”.

Iniţial, Trump nu a specificat care va fi soarta parteneriatului SUA-YPG după retragerea trupelor americane din regiune, insistând în schimb că singurul motiv legitim pentru prezenţa SUA în Siria a fost distrugerea Statului Islamic. Guvernul turc a folosit imediat oportunitatea în decembrie 2018 pentru a se oferi să înlăture YPG din Manbij în cazul în care americanii vor ieşi din zonă, după ce Turcia a petrecut câteva luni pentru a convinge SUA să îi permită să atace miliţia kurdă.

Totuşi, soldaţii turci au amânat orice acţiune împotriva YPG până când se vor putea coordona cu Washingtonul.

În această lună, în timp ce se afla într-o vizită în Israel, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a insistat că trupele americane nu îi vor abandona pe aliaţii kurzi sirieni, şi după această declaraţie Erdogan a refuzat să se întâlnească cu el în Ankara. Trump a reiterat remarcile lui Bolton la scurt timp după acel incident diplomatic şi a declarat pe Twitter că SUA va “devasta Turcia economic dacă îi va ataca pe kurzi”.

Ulterior, Erdogan a afirmat că Trump a oferit Turciei şansa de a crea o “zonă sigură” în Manbij, măsură respinsă de conducerea kurdă din regiune ţinând cont de ameninţările repetate ale liderului turc de a-i anihila.

“Trump a confirmat din nou decizia de a retrage trupele din Siria. De asemenea, el a discutat despre o zonă de securitate la peste 30 km în interiorul Siriei, care va fi creată de noi, o problemă ridicată în timpul administraţiei Obama”, a declarat Erdogan.

Iar luni, Erdogan a încercat din nou să susţină că o prezenţă kurdă în apropierea graniţei Siriei cu Turcia este neacceptabilă.

“Nu vom permite niciodată implementarea unei zone sigure [în nordul Siriei] care să fie transformată într-o altă mlaştină împotriva ţării noastre”, a declarat el la o reuniune a Uniunii Camerelor şi Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB). “Nu vom permite niciodată crearea unei zone sigure care va fi transformată într-un nou teren pentru terorişti”.

Erdogan a adăugat că el speră că negocierile cu SUA şi alţi actori proeminenţi în regiune, precum Rusia, vor rezulta într-un control turcesc în regiune sau într-o “înţelegere comună”. Liderul turc va vizita miercuri Moscova şi se va întâlni cu omologul rus Vladimir Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe