Pentru Rusia, Moldova e doar o piesă de şah

Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău
Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău (Epoch Times)

Moscova bagă zâzanie în proiectele de integrare ale UE. Ucraina nu este singura prinsă între Vest şi Est. În umbra evenimentelor de pe Maidan se decide soarta Armeniei şi Moldovei.

Şantajul de gaze, limitări de vize, sancţiuni comerciale - sunt doar câteva cărţile cu care joacă Moscova. O astfel de opinie a exprimat publicaţia poloneză Wirtualna Polska (WP). WP menţionează că în cazul Moldovei, Rusia a decis să demonstreze că nu există acorduri ireversibile şi a încercat să dea timpul înapoi - spre perioada de înainte de summitul "Parteneriatului Estic" de la Vilnius, în cadrul căruia Chişinăul a parafat Acordul de Asociere cu UE.

"Strategia rusă anterioară nu depăşea limitele standard ale şantajului de gaze şi ameninţării de a dezgheţa conflictul între Moldova şi Transnistria separatistă. Din când în când se mai introducea embargo la cel mai important produs de export al Moldovei - vinul. Însă Moldova a trecut peste embargoul ruşilor, iar autorităţile moldovene declarau tot mai des că doresc să se despartă civilizat de Transnistria.

Într-o astfel de situaţie Rusia a fost nevoită să recurgă la metode mai originale. Parafarea din noiembrie a Acordului cu UE a scos în străzile moldoveneşti o coaliţie exotică a comuniştilor, precum şi reprezentanţii etniilor găgăuze şi bulgare, semn că Rusia va miza pe cartea naţională", consideră WP.

Un astfel de as a devenit organizarea referendumurilor din Găgăuzia, în cadrul cărora pentru aderarea la Uniunea Vamală şi ieşirea din componenţa Moldovei s-au pronunţat 98% din alegători. "O a două mină" sub Moldova, publicaţia a numit decizia Tiraspolului de a introduce în regiune legislaţia Rusiei.

"Astfel sub Moldova au fost amplasate două bombe cu detonare întârziată, iar explozia acestora poate opri procesul de integrare europeană pe mai mulţi ani. Detonatorul se află la Kremlin", menţionează Wirtualna Polska.

Publicaţia consideră că într-un mod similar, Rusia controlează conflictul dintre Ucraina de Vest şi Krâm-ul rus, dintre Georgia cu Abhazia şi Osetia de Nord, iar în conflictele cu republicile din Asia Centrală aplică cu succes tactica pedepsei şi iertării a politicii de vize pentru muncitorii migranţi locali.

"Cel mai important rămâne faptul că datorită unei astfel de strategii dominaţia politică a Moscovei în ţările CSI sporeşte constant, iar Uniunea Europeană, care în ultimul timp nu are ce propune acestor ţări, nu are ce să-i contrapună Rusiei", concluzionează publicaţia.