Jurnalista Tatiana Cernovol, atacată a doua oară, descrie situaţia critică din Ucraina

Tetiana Ceornovola, 6 ianuarie 2014.
Tetiana Ceornovola, 6 ianuarie 2014. (captură youtube.com.)

În articolul publicat pe site-ul Ukrainian Pravda, la scurt timp după ce a fost asaltată a doua oară de susţinătorii guvernului Ianukovici, Tatiana Cernovol descrie situaţia critică din Ucraina pe parcursul ultimelor săptămâni ale protestelor anti-guvernamentale.

Aflată împreună cu soţul ei şi încă un prieten, jurnalista Tatiana Cernovol a fost atacată pentru a doua oară de la începerea demonstraţiilor. Cazul ei ilustrează situaţia critică din Ucraina prin prisma abuzurilor suferite de activişti, din partea susţinătorilor guvernamentali şi a Berkut-ului.

Criza din Ucraina este opera unui preşedinte în al treilea an la putere care ”dă ordine ca oamenii să fie răpiţi, torturaţi, ucişi şi lăsaţi să moară practic de frig cu mâinile legate.” Ianukovici are de gând să mai conducă ţara încă două mandate înainte ”să predea ţara ca pe o moştenire,” explică jurnalista.

Activiştii anti-guvernamentali, torturaţi de un regim tiranic

Yaroslav Goncha, un activist al AutoMaidanului (brigada Auto a EuroMaidanului – n.r. ), bătut de forţele Berkut după ce a blocat o coloană de autovehicule care demonstrau, pornită spre zona de conflict din Kiev. Goncha a fost blocat în maşina sa şi bătut cumplit.

Volodymyr Maralov, este un activist din partea grupului Road Control. Acesta a fost capturat pe stradă de tituşki, interogat şi apoi împuşcat în inimă. În mod surprinzător, glonţul nu a pătruns adânc şi s-a oprit în muşchi.

Un alt caz asemănător este cel al lui Dmitro Bulatov, leaderul AutoMaidanului. Acesta a plecat din ţară la tratament după ce a fost torturat timp de 8 zile şi apoi abandonat. Iniţial, s-a internat în Ucraina însă guvernul l-a arestat pentru scurt timp la domiciliu.

Cazurile au fost descrise de jurnalistă ca fiind ”o dovadă a existenţei lui Dumnezeu”, însă, după cum sublinia Tatiana Cernovol, să rămâi în viaţă după tortură înseamnă şi că poţi fi torturat încă odată.

De curând, jurnalista, soţul acesteia şi un activist au fost atacaţi de ”trei maşini pline cu tituşki.” În urma atacului, Tatiana şi soţul său au reuşit să scape, însă au fost forţaţi să-şi lase prietenul acolo. Oleg a fost bătut cu bâta de către tituşkii care vroiau să-l omoare.

EuroMaidan a documentat numeroase alte cazuri de activişti capturaţi, torturaţi, dispăruţi sau ucişi de susţinătorii guvernamentali. EuroMaidan PR a publicat luni o listă cu 37 de activişti anti-guvernamentali dispăruţi de la începerea protestelor.

Un ultim apel pentru libertatea Ucrainei

Pe finalul articolului său, Cernovol adresează o întrebare cutremurătoare ucrainienilor ce nu sunt pregătiţi să lupte pentru independenţa ţării.

”Cât de târziu a fost în 1933, atunci când cei care nu s-au ridicat să lupte pentru independenţa lor, au trebuit să-şi mânance copii ?”. În iarna dintre 1932 si 1933, Stalin a ordonat confiscarea tuturor grânelor din Ucraina şi exportarea lor. În numai 3 luni de iarnă, Ucraina a înregistrat 7 milioane de morţi, majoritatea prin infometare. Au fost documentate cazuri de canibalism, precum şi cazuri în care agenţii guvernamentali ridicau muribunzii din case şi îi îngropau de vii în gropi comune.

Amintim că jurnalista şi activista Tatiana Cernovol a fost bătută violent în luna decembrie. Atacatorii au urmărit-o cu maşina pe autostradă minute in şir, iar când au reuşit să-i imobilizeze autoturismul, au bătut-o grav, iar apoi, crezând că este moartă, au lăsat-o sângerând pe marginea drumului.

La scurt timp după incident, Cernovol a publicat mai multe rapoarte ce documentau o parte din actele de corupţie din cadrul guvernului Ianukovici, conform Kiev Post.