Acalmie temporară în Ucraina. Ianukovici iese din spital

(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Spitalizat încă de joi, atunci când situaţia din Ucraina devenise foarte tensionată, preşedintele Viktor Ianukovici s-a externat duminică şi este aşteptat să îşi reia postul începând de luni, conform oficialilor de la Kiev, notează Kiev Post.

„După ce a urmat tratamentul necesar, preşedintele se simte bine – condiţia sa fizică este satisfăcătoare”, au anunţat oficialii prezidenţiali. Viktor Ianukovici a fost spitalizat timp de patru zile din cauza unor probleme respiratorii acute şi îşi va relua responsabilităţile luni.

În timpul celor patru zile în care a lipsit, situaţia din Ucraina a luat o turnură nouă şi mai diplomatică datorită discuţiilor de reconciliere din Germania. Sâmbătă, la Conferinţa din München, liderii opoziţiei Vitali Kliciko şi Arseni Iatseniouc au căutat o soluţie diplomatică pentru a încheia regimul autoritar al lui Ianukovici, alături de susţinătorii din Occident de o parte, şi Rusia de cealaltă parte.

Întors la Kiev duminică, Kliciko a susţinut în faţa celor 50.000 de persoane prezente că „trebuie să schimbăm guvernul. Suntem milioane, nu ne este frică şi vom câştiga”. În contextul presiunilor venite atât din vest cât şi din est, opoziţia doreşte medierea internaţională „pentru a se evita interpretările divergente”, a continuat Kliciko.

Unul dintre cazurile soluţionate cu ajutorul mediatorilor internaţionali a fost cel al liderului AutoMaidanului (brigada auto a EuroMaidanului) Dmitri Bulatov. Acesta ar fi fost bătut şi torturat iar în timpul spitalizării a fost arestat de către de autorităţi. Duminică, Dmitri Bulatov a fost eliberat iar acum se află în drum spre Riga unde se va interna din nou în spital.

„Guvernul voia să-l facă ostatec pe Bulatov chiar dacă era în spital. Sperăm că se va reface repede şi îşi va reveni”, au precizat liderii opoziţiei. Aceştia le-au mulţumit mediatorilor internaţionali pentru ajutorul primit în acest caz.

Oficialii Ministerului de Interne au declarat că activistul va fi investigat pentru rolul avut în protestele anti-guvernamentale începând din luna noiembrie şi până în prezent. Dmitri Bulatov a declarat că a fost răpit şi reţinut opt zile, timp în care a fost bătut, torturat şi abuzat de mai multe persoane care vorbeau cu accent rusesc.

Luni se împlinesc 15 zile de când protestele paşnice din centrul Kievului s-au transformat într-un conflict sângeros, în urma atacului forţelor Berkut. În timpul ciocnirilor de pe 22 ianuarie, cel puţin trei protestatari au fost împuşcaţi şi peste 300 au fost răniţi, incidente în urma cărora mişcarea anti-guvernamentală s-a răspândit în aproape întrega ţară şi a stârnit mai multe reacţii la nivel internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe