Ucraina: Opoziţia cere occidentului să ia măsuri pentru oprirea violenţelor

Poliţia de revoltă în centrul Kiev-ului pe data de 27 ianuarie.
Poliţia de revoltă în centrul Kiev-ului pe data de 27 ianuarie. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Liderii opoziţiei ucrainene fac apel la Occident să ia măsuri pentru a opri violenţele din ţară. Ajunşi la München, unde are loc Conferinţa anuală de securitate, liderii opoziţiei au transmis mesajul că a venit timpul ca Europa şi SUA să treacă de la stadiul de declaraţii la adoptarea de sancţiuni împotriva autorităţilor de la Kiev, informează Euronews.

"Sancţiunile sunt instrumentul perfect pentru a convinge guvernul ucrainean să se conformeze la standardele democratice, nu să acţioneze ca o dictatură", a declarat liderul Partidului Batkivschyna, Arseni Iaţeniuk.

Conform AFP, Iateniuk a declarat că este foarte probabil ca regimul de la Kiev să recurgă din nou la forţă, cu participarea armatei. Reamintim că armata ucraineană l-a îndemnat vineri pe preşedintele Viktor Ianukovici să adopte "măsuri de urgenţă" pentru a "stabiliza" situaţia din Ucraina, unde protestele împotriva regimului nu mai contenesc.

La rândul său liderul UDAR, Vitali Kliciko a cerut medierea organizaţiilor internaţionale în vederea găsirii unei soluţii la criza politică din Ucraina, informează Kyiv Post.

"Criza politică din Ucraina ar putea fi soluţionată eficient dacă înalt oficiali ai organizaţiilor internaţionale ar acţiona ca mediatori şi garanţi ai unui acord cu guvernul ucrainean", a declarat Vitali Klitschko în timpul unei întâlniri între liderii opoziţiei ucrainene şi Secretarul General al ONU Ban Ki-moon.

Conform lui Iaţeniuk, Ban a promis că Naţiunile Unite vor interveni dacă li se va cere.

Nu acelaşi lucru se poate afirmă şi despre ţările europene din fostul bloc comunist, unele dintre ele primind cu reticenţă apelul adresat de liderii opoziţiei din Ucraina.

"Sancţiunile tind să fie ultima măsură care se ia în politică iar Preşedintele Ucrainei a făcut deja concesii importante opoziţiei. De altfel, negocierile între guvern şi opoziţie sunt încă în desfăşurare şi ar trebui să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a îi încuraja să ajungă la un compromis" a declarat ministrul polonez de extrerne Radek Sikorski.

Reamintim că Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a atenţionat recent ţările membre UE să nu intervină în conflictul ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe