Susţinerea occidentului revitalizează protestele din Kiev: „nu ne este frică şi vom câştiga”

Protest anti-guvern în Ucraina
Protest anti-guvern în Ucraina (YURIY DYACHYSHYN / AFP / Getty Images)

Duminică, în urma conferinţei privind criza internă din Ucraina liderii opoziţiei politice alături de peste 50.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Independenţei din Kiev într-un protest împotriva preşedintelui Viktor Ianukovici, aflat într-un concediu medical încă de joi, notează Kiev Post.

Liderii opoziţiei, Vitali Kliciko şi Arseni Iatseniouc, recent întorşi de la o conferinţă susţinută la München pe tema crizei din Ucraina, au fost asiguraţi de susţinerea Occidentului în mişcarea lor pentru obţinerea democraţiei.

Un mesaj important a fost transmis de liderul partidului Iuliei Timoshenko, Arseni Iatseniouc. Acesta a explicat modul în care se vor lua măsuri împotriva abuzurilor comise de guvernul de la Kiev.

„O să avem o comisie specială care investighează crimele sub auspiciile Consiliul Europei. Ucraina nu trebuie să aibă un "preşedinte Ianukovici" cu puteri dictatoriale – de ajuns, ne-am săturat. Parlamentul trebuie să voteze pentru noua Constituţie . Îi cunoaştem pe toţi cei din regimul lui Ianukovici – şi ei vor fi făcuţi responsabili pentru toate crimele”, a transmis Arseni Iatseniouc.

Un apel la dreptate şi libertate a fost făcut mai apoi de Vitali Kliciko, liderul partidului UDAR care a precizat că „în ciuda dovezilor prezentate, cu protestatarii torturaţi de poliţie, guvernul nu recunoaşte aceste probleme”. Astfel că „trebuie să tăiem Nodul Gordian” şi să „schimbăm pachetul de legi abuzive” în ciuda ameninţărilor emise de preşedinte la adresa parlamentului, a continuat Kliciko.

Singura soluţie (pentru Ucraina- n.r.) este „să schimbăm guvernul. Suntem milioane, nu ne este frică şi vom câştiga”. În contextul presiunilor venite atât din vest cât şi din est, opoziţia doreşte medierea internaţională "pentru a se evita interpretările divergente", a încheiat Kliciko.

Pe scena din Kiev a urcat şi Oleh Tyahnibok. Liderul partidului Svoboda a atras atenţia asupra faptului că ”Moscova, Kremlinul nu doarme. Vor să se folosească de instabilitate... şi să împingă din spatele lui Ianukovici, să provoace teroare”. Primul lucru care trebuie făcut acum este dizolvarea mitului cu privire la ”războiul civil”, deoarece nu este o ”bătălie între un cetăţean şi altul, este o bătălie între cetăţeni şi guvernul criminal susţinut de Kremlin.”

Duminică a fost a 14-a zi de când protestele paşnice din centrul Kievului s-au transformat într-un conflict sângeros provocat de asaltul forţelor Berkut. În timpul ciocnirilor de pe 22 ianuarie, cel puţin trei protestatari au fost împuşcaţi şi peste 300 au fost răniţi, incidente în urma cărora mişcarea anti-guvernamentală s-a răspândit în aproape întrega ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe