Percheziţii în Bucureşti, Rm. Vâlcea şi Câmpina, într-un caz de evaziune fiscală

Epoch Times România
13.11.2012

Procurorii DIICOT Ploieşti şi poliţiştii BCCO fac, marţi, şase percheziţii la sediile unor societăţi din Bucureşti, Rm.Vâlcea şi Câmpina şi la locuinţele unor persoane suspectate de înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală cu produse petroliere, prejudiciul fiind estimat la 12 milioane euro.

Potrivit DIICOT, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale utilizând 20 de societăţi comerciale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, aferente unor operaţiuni comerciale cu produse petroliere.

Astfel, ca mod de operare, învinuiţii achiziţionau subproduse petroliere de la furnizori reali, după care, prin intermediul societăţilor comerciale administrate de către membrii grupării, schimbau scriptic calitatea mărfii, din combustibil lichid uşor în motorină, mărfurile fiind facturate către firmele deţinute de către liderul grupării şi ulterior către beneficiarii reali.

O altă modalitate de comitere a infracţiunilor consta în achiziţionarea motorinei de la societăţi aflate în insolvenţă, de către firmele aparţinând învinuiţilor, operaţiunile fiind scutite de plata TVA–ului, iar marfa revândută ulterior către firmele administrate de către liderul grupării, în preţ fiind inclus TVA-ul.

Procurorii DIICOT au dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra sumelor din conturile bancare şi a imobilelor deţinute de către învinuiţi, în valoare de aproximativ 5 milioane de lei, în vederea recuperării prejudiciului.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti vor fi duse la audieri 10 persoane, cercetate pentru iniţiere şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit IGPR, activitatea infracţională în cauză a fost documentată de poliţişti şi procurori în perioada mai 2011- noiembrie 2012. Din anchetă a rezultat faptul că grupul infracţional era format din cinci persoane. Activitatea infracţională viza săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani proveniţi din traficul ilicit de produse petroliere, fapte ce au produs un prejudiciu cert de 52.000.000 lei, echivalentul a circa 12.000.000 euro.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciului de Operaţiuni Speciale Ploieşti, iar percheziţiile au fost puse în executare cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploieşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor