Pericol la Porţile de Fier. Sindicatul acuză lipsa investiţiilor

Porţile de Fier I.
Porţile de Fier I. (Wikipedia, by Denis Barthel)

La stavilele barajului deversor de la Porţile de Fier I au apărut fisuri, rupturi şi infiltraţii, iar izolaţia electrică, pusă în funcţiune în anii '70, poate duce la un scurtcircuit urmat de incendiu şi la deconectarea unităţii de la sistemul energetic naţional, a declarat luni preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu, acuzând conducerile Hidroelectrica şi Hidroserv de lipsa investiţiilor.

"Instalaţia de acţionare şi automatizare (hidraulică şi electrică) a barajului deversor de la Porţile de Fier I, având în vedere că este pusă în funcţiune din anii '70, are o serie de probleme grave de funcţionare. Precizăm că instalaţia este expusă unor factori climatici extremi (umiditate, ger, condens, căldură excesivă). Din lipsa fondurilor de investiţii reparaţia capitală şi modernizarea barajului nu a fost realizată, cu toate că este imperios necesară, nerealizarea acesteia putând avea consecinţe foarte grave pentru populaţia din aval de hidrocentrală, pentru mediul înconjurător şi pentru buna funcţionare a hidrocentralei însăşi. În galeriile barajului deversor există fisuri care au acţionat în timp şi infiltraţii foarte mari, au apărut fisuri şi rupturi la stavilele barajului deversor şi există pericol de a nu putea închide/deschide stavilele barajului deversor", a declarat Cristinel Popescu, potrivit Hotnews.

Liderul sindical a mai explicat că "din cauza lipsei eclipsei de prindere la instalaţiile de ridicat (macarale) există posibilitatea de răsturnare a macaralei, cu pagube materiale foarte mari, cât mai ales pericol de accidentare a persoanelor aflate în zonă, atât lucrători ai centralei, cât şi persoane aflate pe podul care face legătura între România şi Serbia. Izolaţia electrică îmbătrânită poate să ducă la scurtcircuit şi incendiu. Există infiltraţii de apă de ploaie în secţiile de 0,4kv şi 6 kv, potenţial pericol cu urmări chiar de deconectare a CHE Porţile de Fier I de la sistemul energetic naţional".

Cristinel Popescu a mai adăugat că "centurile de împământare a instalaţiilor şi a centralei nu sunt verificate de cel puţin trei ani, motiv pentru care există pericol pentru salariaţi de electrocutare şi deces.

Mai mult, şi barajul de la Sucursala Porţile de Fier II funcţionează în condiţii improprii, "cu tot felul de improvizaţii", existând şi acolo infiltraţii care duc la înregistrarea de pierderi pentru companie, a mai relatat liderul sindical care acuză conducerea Hidroelectrica de această situaţie, întrucât a limitat contractele cu Hidroserv, companie care asigură mentenanţa Hidroelectrica.

Potrivit sursei citate, conducerea Hidroelectrica Porţile de Fier nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.

Reamintim în context că, în timp ce sindicaliştii se plâng de lipsa investiţiilor în reparaţii şi modernizări, ceea ce pune în pericol siguranţa salariaţilor, a regiunii şi alimentarea cu energie electrică a ţării, Hidroelectrica s-a lăudat în 2014 cu profit istoric, respectiv 1,2 miliarde lei (270 mil. euro).

"Din punctul meu de vedere, parte din profitul cu care se lauda Remus Borza (administratorul judiciar al Hidroelectrica n.r.) este şi pentru că nu a facut niciun fel de investiţie şi nici mentenanţă. Mentenanţa a fost redusă la sub un sfer din necesarul Hidroelectrica.", a declarat Cristinel Popescu pentru Epoch Times.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne