Peste 1.000 de persoane arestate în timpul unor proteste anti-corupţie în Rusia

Poliţia din Rusia a arestat aproximativ 1.500 de persoane în cadrul protestelor care au avut loc luni în Moscova şi Sankt Petersburg, organizate de liderul opoziţiei Alexei Navalnîi.
Poliţia arestează manifestanţi în timpul unui protest anti-Kremlin în Moscova, 12 iunie 2017.
Poliţia arestează manifestanţi în timpul unui protest anti-Kremlin în Moscova, 12 iunie 2017. (Maxim Zmeiev/AFP/Getty Images)

Un ONG din Rusia care monitorizează arestările a declarat că 823 de persoane au fost arestate în Moscova, iar alte 600 în Sankt Petersburg.

Însuşi Navalnîi a fost închis şi va rămâne în spatele gratiilor timp de 30 de zile pentru organizarea protestelor. El a fost arestat în faţa locuinţei sale, în timp ce se îndrepta spre locul unde se desfăşura unul dintre proteste.

În Piaţa Puşkin din Moscova aproximativ 1.000 de persoane au început să mărşăluiască înspre Kremlin, dar marşul a fost blocat de bariere ridicate de poliţie pentru un festival al costumelor istorice ce avea loc pe bulevardul Tverskaia, o arteră centrală a Moscovei.

Un martor a declarat că poliţia s-a echipat cu măşti de gaze şi a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.

Un corespondent AFP a precizat că manifestanţii au ieşit la protest în centrul oraşului Sankt Petersburg după ce autorităţile le-au permis să se întâlnească doar într-o locaţie îndepărtată din nordul oraşului.

Navalnîi, un proeminent activist anticorupţie şi adversar al preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat în decembrie anul trecut că va candida pentru funcţia de preşedinte la alegerile din martie 2018, când Putin ar urma să candideze pentru cel de-al patrulea mandat prezidenţial.

De când a anunţat că va candida la preşedinţie, Navalnîi a fost ţinta mai multor atacuri fizice. Recent, el a fost spitalizat pentru scurt timp după ce i-a fost aruncată pe faţă o substanţă verde. Atacul este cel de-al doilea în ultimele cinci săptămâni, în care celebrul dizident a fost atacat cu un lichid toxic.

Navalnîi a declarat că, în urma atacului cu o substanţă verde, corneea i-a fost afectată. Atacul a avut loc în faţa sediului din Moscova a Fondului Anticorupţie, pe care el însuşi l-a înfiinţat.